Iniciatíva Pomoc pre gastro vyjadruje obavy z navrhovaných opatrení úradníckej vlády, pokiaľ ide o zrušenie zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH) na gastro. Uviedla to Karmen Procházková, hovorkyňa iniciatívy.
"Zrušenie zníženej 10-percentnej DPH na gastro by mohlo mať vážne dôsledky pre prevádzky v tomto sektore. Iniciatíva Pomoc pre gastro žiada hlbšiu analýzu možného dopadu tohto kroku na gastronomické podniky a ich schopnosť udržať konkurencieschopnosť v časoch stále vysokej inflácie a poklesu reálnych miezd, ktoré už aj tak odčerpávajú zákazníkov gastroprevádzok," priblížila Procházková.
"Ministerstvo financií samotné konštatuje, že priemerná DPH na gastro je v 27 členských štátoch EÚ 10 percent. Zvýšenie DPH na dvojnásobnú úroveň, ba dokonca až 22 percent, by závažne poškodilo konkurencieschopnosť slovenských gastroprevádzok na európskom trhu. Viac ako polovica územia Slovenska sú totiž prihraničné regióny," upozornil Vladimír Machalík z gastro iniciatívy #StáleMámeChuť.
Hovorkyňa iniciatívy podčiarkla, že gastronomický sektor súčasne stále čelí nedostatku pracovnej sily. Prieskumy ukazujú, že v celom gastrosektore chýba až okolo 20-tisíc pracovníkov na všetkých úrovniach. Iniciatíva Pomoc pre Gastro podporuje návrhy niektorých hráčov v tomto sektore, ktorí vyzývajú vládu, aby otvorila pracovný trh viac pre cudzincov a zjednodušila legislatívu.
Procházková dodala, že iniciatíva Pomoc pre Gastro zostáva v kontakte s relevantnými orgánmi a združeniami, aby zabezpečila, že záujmy gastronomického sektora budú v rámci plánovaných reforiem zohľadnené a chránené. Snahou iniciatívy je podporiť gastronomický priemysel na Slovensku, aby bol udržateľný, konkurencieschopný a prosperujúci.
