StoryEditor

Arménsko je pripravené podpísať dohodu o mieri s Baku, povedal Pašinjan

17.10.2023, 14:21
Autor:
ČTKČTK

Arménsko je pripravené stiahnuť vojakov či umožniť voľný priechod Azerbajdžancom a azerbajdžanskému tovaru cez svoje územie.

Arménsko je do konca roka pripravené podpísať dohodu o mieri a normalizácii vzťahov s Azerbajdžanom, Baku ale musí byť otvorené rokovania. Europoslancom to dnes na plenárnom zasadnutí povedal arménsky premiér Nikol Pašinjan. Okrem iného kritizoval nečinnosť Ruska pri septembrovej bleskovej ofenzíve Baku v spornej enkláve Náhorná Karabach.

"Ak všetko pôjde podľa plánu, (podpísanie dohody) je veľmi reálne," povedal Pašinjan. Rokovania podľa neho komplikuje neochota azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva, ktorý okrem iného pred dvoma týždňami odmietol mierové rozhovory pri summite Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade.

"Mali sme jedinečnú možnosť dosiahnuť mier, Alijev ale odmietol účasť," uviedol Pašinjan.

Lídri Európskej únie dúfali, že sa v juhošpanielskom meste odohrajú mierové rokovania medzi lídrami oboch znepriatelených krajín. Azerbajdžanský prezident ale po kritických reakciách Európskej únie na septembrové obsadenie Náhorného Karabachu do Španielska neprišiel. Pašinjan v Granade rokoval okrem iného s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzem a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorí Jerevanu vyjadrili podporu.

Arménsko je podľa dnešného Pašinjanovho príhovoru pripravené stiahnuť vojakov či umožniť voľný priechod Azerbajdžancom a azerbajdžanskému tovaru cez svoje územie. Tieto kroky ale musí Baku opätovať.

"Európa bude aj naďalej podporovať Arménsko," uviedla dnes predsedníčka Europarlamentu Roberta Metsolaová. Jerevan označila za dôležitého partnera Európskej únie.

"Arménsko je pripravené priblížiť sa Európskej únii, ako len to Európska únia dovolí," uviedol Pašinjan.

Azerbajdžan na konci septembra pri rýchlej operácii v Náhornom Karabachu prevzal nad oblasťou kontrolu. Miestne úrady kapitulovali a väčšina z asi 120.000 tamojších etnických Arménov odtiaľ utiekla v strachu z azerbajdžanských represií.

Pašinjan dnes kritizoval Rusko, ktoré ako jeho spojenec vo vojne v roku 2020 sprostredkovalo prímerie a do Náhorného Karabachu následne nasadilo asi 2000 vojakov. Jerevan už skôr Moskvu obvinil, že mu neprišla na pomoc. Rusko to odmieta.

01 - Modified: 2024-04-19 18:13:02 - Feat.: - Title: Arménsko sa dohodlo s Azerbajdžanom, že mu vráti štyri dediny. Boli obsadené 30 rokov 02 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 03 - Modified: 2024-04-16 11:57:35 - Feat.: - Title: Arménsko obvinilo Azerbajdžan z "dokončenia etnických čistiek" 04 - Modified: 2024-02-15 10:22:18 - Feat.: - Title: Azerbajdžan plánuje rozpútať vojnu proti Arménsku, tvrdí arménsky premiér 05 - Modified: 2024-01-28 21:27:46 - Feat.: - Title: Arménsky premiér navrhol Azerbajdžanu pakt o neútočení, kým nedôjde k uzavretiu mierovej zmluvy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 03:06