StoryEditor

Grécko a Turecko prelomili ľady. Po rokoch sporov krajiny obnovili rozhovory na vysokej úrovni

16.10.2023, 17:38
Autor:
TASRTASR

Ďalej sa majú zamerať na migráciu či otázky týkajúce sa územných práv týchto krajín v Egejskom mori a vo východnej časti Stredozemného mora.

Námestníci ministrov zahraničných vecí Grécka a Turecka sa v pondelok stretli v Aténach, kde začali viesť - po rokoch vyhrotených vzťahov - rozhovory na vysokej úrovni, zamerané na zblíženie oboch krajín, uvádza agentúra DPA.

Na rozhovoroch sa okrem námestníka gréckeho ministra zahraničných vecí Konstantinosa Fragogiannisa a jeho tureckého náprotivku Buraka Akcapara zúčastňujú aj experti z oboch strán.

Cieľom pondelkových rokovaní bolo identifikovať oblasti týkajúce sa ekonomických otázok, v ktorých by tieto dve členské krajiny NATO mohli spolupracovať.

Podľa zdrojov z gréckej vlády sa zároveň očakávalo, že obe strany budú hovoriť aj o témach ako cestovný ruch, energetika, životné prostredie či civilná ochrana.

Rozhovory majú pokračovať aj v utorok, pričom sa ďalej majú zamerať na kontroverznejšie témy, ako sú napríklad migrácia či otázky týkajúce sa územných práv týchto krajín v Egejskom mori a vo východnej časti Stredozemného mora.

image

Grécko žiada sankcionovať štáty, ktoré odmietnu svojich občanov vyhostených z Európskej únie

Podľa zdrojov z prostredia gréckej vlády, ktoré cituje tamojší rozhlas, sa na rokovaniach celkovo neočakáva dosiahnutie žiadnych konkrétnych výsledkov.

Premiér Grécka Kyriakos Mitsotakis a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa 20. septembra - na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku - dohodli, že sa budú snažiť o zbližovanie svojich krajín.

Súčasťou toho má byť obnovenie kontaktov na vysokej úrovni a hľadanie nových prístupov k riešeniu ich vzájomných problémov.

Grécko a Turecko sa dlhé roky sporia okrem iného o územné nároky v Egejskom mori, o práva na prieskum energetických zdrojov vo východnom Stredomorí, kde si Grécko a Cyprus nárokujú výlučné hospodárske zóny, i o samotný etnicky rozdelený ostrov Cyprus.

01 - Modified: 2024-05-16 14:32:42 - Feat.: - Title: Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany 02 - Modified: 2024-05-16 10:23:47 - Feat.: - Title: Z Bratislavy sa od včera lieta priamo do Istanbulu. Od soboty pribudne linka do Antalye 03 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 04 - Modified: 2024-05-13 18:26:23 - Feat.: - Title: Erdogan vedľa gréckeho premiéra potvrdil, že z niekdajšieho chrámu bude mešita 05 - Modified: 2024-05-13 18:14:48 - Feat.: - Title: Grécky premiér v Turecku apeloval na intenzívnejšiu bilaterálnu komunikáciu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 19:50