Železničná stanica v Čiernej nad Tisou. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Železničiari vyzývajú vládu, aby zvýšila priepustnosť na hranici s Ukrajinou

16.10.2023, 11:44
Autor:
TASRTASR

Problém smeruje k zvýšeniu priepustnosti hranice Slovenska s Ukrajinou. Trať z Ukrajiny je momentálne väčšinu času blokovaná, pretože sa na nej robí colná a pohraničná kontrola.

Asociácia železničných dopravcov Slovenska vyzýva dočasne poverenú vládu Ľudovíta Ódora a povereného ministra dopravy Pavla Lančariča, aby sa zaoberali témou priepustnosti hranice Slovenska a Ukrajiny na najbližšom rokovaní vlády. Zároveň by mali podľa asociácie pripraviť opatrenia, ktoré by bolo možné po vytvorení novej vlády operatívne prijať.

"Zvýšením tranzitu ukrajinského obilia máme obrovskú šancu zvýšiť výkony železničnej dopravy, s čím na Slovensku už roky zápasíme," priblížil Ján Biznár, prezident Asociácie.

Problém, ktorý je podľa Asociácie potrebné riešiť, smeruje k zvýšeniu priepustnosti hranice Slovenska s Ukrajinou. Trať z Ukrajiny je momentálne väčšinu času blokovaná, pretože sa na nej robí colná a pohraničná kontrola. "Osobné vlaky sú kontrolované priamo na hraničnom priechode, čím je hranica blokovaná," spresnil Patrik Benka, výkonný riaditeľ Asociácie.

Ak by sa kontrola, podobne ako napríklad v Maďarsku, robila v pohraničnej stanici, trať by podľa neho nebola zablokovaná a nákladné vlaky by mohli prechádzať.

image

Minister Lančarič pre HN: Uvažujeme nad tým, že diaľnicu medzi Turcom a Liptovom postavíme cez PPP projekt

Problémom je aj to, že na trati sú dve koľaje - širokorozchodná a normálne rozchodná. Z dôvodu nízkej kapacity zamestnancov nie je možné vykonávať súčasne kontrolu vlakov na oboch tratiach, čím sa trate navzájom blokujú.

Riešenie je pritom podľa Asociácie jednoduché a stálo by málo peňazí. "Presunom kontrol do železničnej stanice Čierna nad Tisou a zdvojnásobením počtu personálu colnej a pohraničnej kontroly by došlo k trojnásobnému zvýšeniu kapacity železníc," dodal Benka.

Tieto opatrenia by podľa asociácie okrem zvýšenia priepustnosti hranice priniesli ďalšie obrovské benefity. "Došlo by k zvýšeniu zamestnanosti a, samozrejme, k zvýšeniu príjmov štátneho rozpočtu. Vyššie výkony železničnej dopravy by štátu vo forme zvýšenia daní a železničného mýta priniesli sumu viac ako dva milióny eur ročne," uzavrel Biznár.

Preto je pre železničných dopravcov podľa neho nepochopiteľné, že vláda v tejto veci nekoná.

Ministerstvo dopravy podľa slov Martina Petra z rezortného odboru komunikácie podporuje riešenie, o ktorom píše Asociácia. "Koniec koncov, boli sme to práve my, kto iniciatívne pripravil materiál, ako by štát v tomto prípade mohol postupovať. Minister dopravy ho už na rokovaní vlády aj predložil kolegom z rezortov, ktorých sa kontroly na hraniciach týkajú, keďže tie do našej kompetencie nespadajú," doplnil Petro s odkazom na ministerstvo financií a vnútra.

01 - Modified: 2023-10-04 17:33:38 - Feat.: 1 - Title: Firma z východu robila na automobilke a železniciach na Ukrajine. Teraz pre dlhy končí 02 - Modified: 2023-10-03 10:51:50 - Feat.: 1 - Title: Železnice Slovenskej republiky evidujú za posledné obdobie viacero smrteľných zrážok s vlakom 03 - Modified: 2023-09-19 10:00:41 - Feat.: 1 - Title: Podľa štúdie investovalo Slovensko za 30 rokov do rozvoja ciest dvakrát viac než do železníc
01 - Modified: 2024-03-06 13:16:12 - Feat.: - Title: Expert na železnice: Kriticky potrebujeme nových ľudí. Aj napriek tomu, že na tratiach ich máme viac ako Česi 02 - Modified: 2024-03-03 17:17:33 - Feat.: - Title: Poľsko ukončilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom 03 - Modified: 2024-02-17 20:14:51 - Feat.: - Title: Nemecko predlžuje kontroly na hraniciach s Poľskom, Českom a Švajčiarskom 04 - Modified: 2024-01-31 11:02:44 - Feat.: - Title: Poľsko predĺžilo hraničné kontroly so Slovenskom do začiatku marca 05 - Modified: 2024-01-17 15:48:41 - Feat.: - Title: Taliansko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovinskom, obáva sa teroristov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. máj 2024 04:02