StoryEditor

Horskí záchranári v noci v Tatrách pomáhali piatim poľským horolezcom

15.10.2023, 09:09
Autor:
TASRTASR

V čase záchrannej akcie fúkal vietor, pršalo a snežilo, na základňu sa záchranári vrátili až nad ránom.

Horskí záchranári pomáhali v noci na nedeľu piatim poľským horolezcom vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba informovala, že o pomoc ich požiadali prostredníctvom poľských kolegov ešte v sobotu podvečer. Pätica vystupovala Martinovou cestou na Gerlachovský štít a uviazli za Lavínovým štítom.

"O technický zásah bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu. Z heliportu v Starom Smokovci boli vyzdvihnutí dvaja horskí záchranári a následne ich vysadili na hrebeni v blízkosti horolezcov," uvádza HZS.

Na mieste sa už nachádzali len traja zo skupiny. Dvaja do ich príchodu začali zostupovať niektorým zo žľabov spadajúcich do Velickej doliny a pri telefonickom kontakte odmietli pomoc.

Horskí záchranári trojicu uviaznutých pripravili na evakuáciu z hrebeňa pomocou leteckej techniky. Tú však pre silný nárazový vietor nebolo možné nasadiť a vrtuľník sa musel vrátiť na základňu.

Záchranári s dvojicou žien a jedným mužom, za istenia na krátkom lane, vystúpili na Zadný Gerlach, zostúpili do Tetmajerovho sedla a začali zostupovať "Gipsyho ferattou" do Velickej doliny.

image

Slovák, ktorý predbehol Darwina. Dionýz Štúr odhaľoval tajomstvá ukryté v zemi, dočkal sa aj svetového uznania

Počas prebiehajúcej záchrannej akcie, už po zotmení, kontaktovala tiesňovú linku dvojica horolezcov – muž a žena, ktorí zostupovali do doliny samostatne. Počas zostupu sa však dostali nad skalný prah, odkiaľ už neboli schopní pokračovať ďalej.

Záchranári, ktorí zostupovali s ich spolulezcami, zišli s nimi najprv do doliny, kde ich odovzdali kolegom a vrátili sa pre uviaznutú dvojicu.

Vzhľadom na komplikovaný terén, v ktorom sa dvojica nachádzala, museli záchranári opäť vystúpiť na hrebeň.

"Poľských horolezcov medzitým navigovali vo výstupe žľabom. Za istenia lanovou technikou s nimi za nepriaznivých poveternostných podmienok zostupovali rovnakou trasou do Velickej doliny a ďalej na Sliezsky dom," dodáva HZS.

V čase záchrannej akcie fúkal vietor, pršalo a snežilo, na základňu sa horskí záchranári vrátili až nad ránom.

HZS touto cestou apeluje na všetkých návštevníkov hôr, aby si túry dôsledne naplánovali a brali zreteľ na skoré stmievania a hlavne na svoje schopnosti a skúsenosti.

01 - Modified: 2024-04-28 07:25:00 - Feat.: - Title: V Tatrách platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo vo výške nad 1700 metrov 02 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 03 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 04 - Modified: 2024-04-06 18:13:30 - Feat.: - Title: Horská záchranná služba pomáhala turistovi, ktorý pravdepodobne dostal epileptický záchvat 05 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 08:56