StoryEditor

Palestínčania Gazu nikdy neopustia, povedal šéf Hamasu a obvinil Izrael z genocídy

14.10.2023, 18:59
Autor:
ČTKČTK

Hnutie podľa jeho lídra naopak bojuje za slobodu a dodržiava zásady etiky.

Líder Hamasu Ismáíl Haníja dnes v televíznom prejave vyhlásil, že Palestínčania Pásmo Gazy nikdy neopustia a obvinil Izrael z genocídy, informuje televízia Al-Džazíra, ktorá prejav odvysielala.

Izrael, EÚ aj Spojené štáty pokladajú Hamas za teroristickú organizáciu. Ozbrojenci z islamistického hnutia minulú sobotu zaútočili na južný Izrael, zabili najmenej 1 300 ľudí a najmenej sto ďalších uniesli. Ten vzápätí začal vzdušné údery na Pásmo Gazy.

Uvádza, že cieli na vojenskú infraštruktúru Hamasu, civilistov vyzval na evakuáciu na juh. Pri odvetnom izraelskom bombardovaní v Pásme Gazy podľa palestínskych úradov zomrelo vyše 2 200 ľudí.

image

Izraelský premiér navštívil kibucy, v ktorých Hamas spáchal najväčšie masakry

"Obyvatelia Gazy zostávajú na svojom území. Nikdy Gazu neopustia," uviedol Haníja v časti prejavu, ktorá sa týkala Egypta, s ktorým Pásmo Gazy tiež susedí. Haníja tiež Izrael obvinil z toho, že pácha "genocídu" v spolupráci "s americkou vládou a niektorými európskymi štátmi", uviedla Al-Džazíra.

"Vzdávam hold obyvateľom Gazy, ktorí čelia barbarskej sionistickej mašinérii," vyhlásil Haníja s odkazom na Izrael. Hamas naopak označil za hnutie bojujúce za slobodu, ktoré dodržiava zásady etiky.

"Hamas sa vždy snažil neútočiť na civilistov napriek všetkému, čo sionistický režim urobil," vyhlásil Haníja, ktorý sa dlhodobo zdržiava v Katare.

image

Spoločnosť Meta sprísňuje kontrolu obsahu na svojich platformách v dôsledku útokov hnutia Hamas

Egypt s Pásmom Gazy zdieľa hranicu a je znepokojený tým, že by Palestínčania mohli byť z tohto územia vysídlení v dôsledku izraelského bombardovania začatého po útoku Hamasu.

Rovnako ako ostatné arabské štáty aj Egypt uviedol, že Palestínčania by mali v čase eskalácie vojny zostať na svojom území a že sa snažia zabezpečiť dodávky pomoci do Pásma Gazy, píše agentúra Reuters.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok poznamenal, že palestínski civilisti, "ktorí si chcú zachrániť život", musia dbať na varovanie Izraela a evakuovať sa na juh Pásma Gazy. Na evakuáciu na juh Gazany vyzvala niekoľkokrát aj izraelská armáda.

01 - Modified: 2024-05-13 16:41:40 - Feat.: - Title: Hamas stratil spojenie s militantmi, ktorí dozerali na štyroch rukojemníkov 02 - Modified: 2024-05-13 14:10:35 - Feat.: - Title: Svet mlčí, v Gaze je genocída Palestínčanov, obvinila Izrael laureátka Nobelovej ceny. Ten vyjadril protest 03 - Modified: 2024-05-13 05:36:54 - Feat.: - Title: Egypt sa chystá podporiť žalobu Juhoafrickej republiky voči Izraelu 04 - Modified: 2024-05-13 05:16:57 - Feat.: - Title: Blinken kritizoval taktiku Izraela. Riskuje strašné škody bez toho, aby sa vyriešil hlavný problém, vyhlásil 05 - Modified: 2024-05-12 17:56:43 - Feat.: - Title: Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 21:18