StoryEditor

Sestry a odborári odmietajú zníženie platového automatu zdravotníkov

13.10.2023, 15:49
Autor:
TASRTASR

Zníženie platov by podľa neho mohlo viesť k odchodu kvalifikovaných zdravotníkov do iných krajín alebo odvetví.

Sestry, pôrodné asistentky a odborári odmietajú jednoročné zníženie platového automatu zdravotníkov na polovicu. Konsolidačné opatrenie spomína rezort financií v návrhu na ozdravenie verejných financií, ktorý pripravil pre novú vládu.

"Jedným z hlavných opatrení je jednorazové zníženie valorizácie platov týchto zdravotníckych pracovníkov o polovicu v roku 2025, čo by prinieslo úsporu vo výške 176 miliónov eur. Toto zníženie platov by ovplyvnilo mesačné príjmy až stoviek eur pre jednotlivých zdravotníkov. (...) Tieto opatrenia by mohli mať vážny vplyv na životy našich členov, ktorí tvrdo pracujú na zabezpečení kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre občanov," upozornilo v stanovisku Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek.

Zníženie platov by podľa neho mohlo viesť k odchodu kvalifikovaných zdravotníkov do iných krajín alebo odvetví. "Namiesto toho by sme mali hľadať spôsoby, ako zlepšiť efektívnosť nášho zdravotného systému a zabezpečiť spravodlivú a primeranú odmenu pre našich zdravotníkov," doplnilo.

S úvahami o znížení miezd nesúhlasí ani Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. Platy podľa nej priamo súvisia s ochotou mladých vstúpiť do profesie.

Poukázala pritom na to, že v súčasnosti na Slovensku chýba vyše 16-tisíc sestier a veľa pracujúcich je v dôchodkovom veku.

"Ak chce či už dosluhujúca úradnícka vláda alebo nová kreujúca sa vláda hazardovať so zdravím nás všetkých, tak môžu siahnuť na mzdy zdravotníkov, ale dôsledky tohto činu si nik z nás nevie prestaviť," skonštatovala komora.

Skritizovala, že vláda ešte nepodnikla žiadne kroky na zlepšenie pracovných podmienok sestier a pôrodných asistentiek.

"Nech politici a predstavitelia akejkoľvek vlády vážia slová a netraumatizujú už aj tak dosť traumatizovaný systém zdravotníctva a zdravotníkov," dodala.

Zníženie platového automatu odmietajú aj členovia Vykonneho vyboru Slovenskeho odboroveho zvazu zdravotnictva a socialnych sluzieb.

"Opatrenie by sa negatívne dotklo takmer 50.000 zamestnancov vo verejnej časti zdravotníctva," upozornili. Skritizovali, že problémy nakopene v zdravotnictve sa stupňujú, ale navrhované riešenia sa nepredkladaju tym, ktori maju k nim co povedať.

Odborári zároveň vyzvali vládu, aby otvorila diskusiu o navýšení platieb za poistencov štátu.

"Všetko nasvedčuje tomu, že nás čaká totálny kolaps zdravotníctva. Veríme, že je spoločným záujmom nás všetkých poskytovať ľuďom kvalitné zdravotnícke služby. To je možné len ak začneme peniaze do zdravotníckeho systému pridávať," dodali.

01 - Modified: 2024-04-26 15:46:10 - Feat.: - Title: Odbory v jednej z našich automobiliek vedie bývalý policajt podozrivý z lúpeže 02 - Modified: 2024-04-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlý recept. Ako mrháme ukrajinským potenciálom 03 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 04 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave 05 - Modified: 2024-03-13 13:18:16 - Feat.: - Title: Pripravujeme legislatívu na posilnenie postavenia odborov, vyhlásil Erik Tomáš. V hre je niekoľko návrhov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 08:40