StoryEditor

Poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre životné prostredie dosiahli kompromis o norme Euro 7

12.10.2023, 14:05
Autor:
TASRTASR

Europoslanci podľa spravodajcu uprednostnili stav, ktorý povoľuje zostať v medziach toho, čo je v súčasnosti technologicky uskutočniteľné.

Český poslanec Európskeho parlamentu Alexandr Vondra, ktorý je parlamentným spravodajcom pre normu Euro 7, po štvrtkovom hlasovaní Výboru EP pre životné prostredie o nových pravidlách na zníženie výfukových a nevýfukových emisií z cestných vozidiel oznámil, že je spokojný s výsledkom hlasovania.

Politická skupina európskych konzervatívcov a reformistov v správe pre médiá cituje jeho slová, že poslancom z tohto výboru sa podarilo nájsť rovnováhu medzi environmentálnymi cieľmi a životne dôležitými záujmami výrobcov automobilov.

"Bolo by kontraproduktívne implementovať environmentálnu politiku, ktorá poškodzuje európsky priemysel a jeho občanov. Náš kompromis slúži záujmom všetkých zúčastnených strán a vyhýba sa extrémnym postojom," opísal situáciu Vondra.

Podľa jeho slov europoslanci uprednostnili stav, ktorý povoľuje zostať v medziach toho, čo je v súčasnosti technologicky uskutočniteľné.

image

Slovenskí europoslanci žiadajú zdroje pre východ Slovenska postihnutý zemetrasením

"Nepodľahli sme prehnaným environmentalistickým zbožným želaniam, čo ma veľmi teší. Náš kompromis nevytvorí pre priemysel nemožné výzvy ani nadmerne nezaťaží spotrebiteľov. Autá nesmú zdražovať. Sú a zostanú dôležitým dopravným prostriedkom," odkázal Vondra.

Podľa jeho slov zavedenie prísnejších emisných noriem, ako ich napríklad presadzovali politické skupiny socialistov a zelených, by prinútili priemysel investovať obrovské sumy do nových spaľovacích motorov, ktoré budú aj tak postupne vyraďované.

Vondra upozornil, že za súčasnej ekonomickej situácie by bolo "fatálne" ohroziť ešte viac pracovných miest v automobilovom priemysle, ktoré je jedným z kľúčových odvetví Európy.

Cieľom normy Euro 7, ktorá sa prvýkrát vzťahuje na osobné automobily, dodávky a ťažké nákladné vozidlá v jednom právnom akte, je stanoviť primeranejšie pravidlá pre emisie vozidiel a znižovať škodlivé emisie z cestnej dopravy znečisťujúce ovzdušie.

Na tento účel sa nové typové schválenie vozidiel a motorov bude vzťahovať aj na komponenty a autonómne technické jednotky, ako je opotrebovanie pneumatík a životnosť batérie. Okrem toho budú po prvý raz zahrnuté emisné ciele pre ľahké a ťažké úžitkové vozidlá.

Po štvrtkovom hlasovaní vo Výbore EP pre životné prostredie, keď kompromis podporilo 52 poslancov, 32 bolo proti a jeden sa zdržal, sa očakáva, že o nariadení Euro 7 budú hlasovať všetci poslanci Európskeho parlamentu na novembrovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

01 - Modified: 2024-05-03 10:53:50 - Feat.: - Title: Europarlament otvoril nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku 02 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Opraviť pokazený výrobok môžete žiadať aj po záruke. Aké novinky ešte schválil Európsky parlament? 03 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 04 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 22:32