StoryEditor

Obvineného v súvislosti so skladovaním odpadu súd prepustil na slobodu

11.10.2023, 10:02
Autor:
TASRTASR

Súd dospel k záveru, že dosiahnuť účel väzby, teda, aby obvinený nepokračoval v trestnej činnosti, je možné aj inými opatreniami a priamy výkon väzby nie je nevyhnutný.

Krajský súd v Trenčíne prepustil z väzby na slobodu muža, ktorý mal skladovať v areáli staršieho poľnohospodárskeho družstva v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza väčšie množstvo odpadu vrátane rádioaktívnych materiálov či výbušnín. Informoval o tom hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Väzbu KS nahradil písomným sľubom obvineného, že povedie riadny život, a dohľadom súdneho úradníka nad obvineným," uviedol ďalej Tarabus.

Účelom väzby v danom prípade bolo podľa neho zabrániť obvinenému, aby pokračoval v trestnej činnosti.

"Krajskému súdu sa v tomto prípade väzba javí ako neprimerane prísne zaisťovacie opatrenie vzhľadom k aktuálnej právnej kvalifikácii, keď obvinený je trestne stíhaný pre prečin s hornou hranicou trestnej sadzby dva roky odňatia slobody," ozrejmil.

Súd dospel k záveru, že dosiahnuť účel väzby, teda, aby obvinený nepokračoval v trestnej činnosti, je možné aj inými opatreniami a priamy výkon väzby nie je nevyhnutný.

"KS obvinenému zakázal vykonávať podnikateľskú činnosť s predmetom podnikania v oblasti nakladania s akýmikoľvek odpadmi, zakázal mu tiež vstup do areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Nedožery-Brezany a nariadil mu podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami, teda kontrole monitorovacím náramkom," priblížil Tarabus.

Keďže k trestnej činnosti malo podľa neho dochádzať pri podnikateľskej činnosti obvineného, prijaté opatrenia podľa súdu obvinenému zabránia, aby pokračoval v trestnej činnosti. Súd okrem toho zakázal mužovi vycestovať do zahraničia, uložil mu povinnosť pravidelne sa dostaviť pred súdneho úradníka, ktorý nad ním bude vykonávať dohľad a preukazovať spôsob svojej obživy. Tiež je povinný oznámiť každú zmenu miesta pobytu.

Muža obvineného z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi vzal do väzby Okresný súd Prievidza ešte 21. septembra, a to z dôvodu, že môže pokračovať v trestnej činnosti.

Väčšie množstvo odpadu vrátane nebezpečných chemických látok rádioaktívneho materiálu a výbušnín našli policajti v priestoroch družstva ešte 18. septembra. S vyšetrovaním začala enviropolícia z dôvodu, že tam malo dochádzať k porušovaniu predpisov v oblasti nakladania s odpadmi.

Odpad sa v objekte nachádza už dlhšiu dobu, muž mal na nakladanie s odpadmi povolenia. Zásah vykonávali enviropolicajti v spolupráci s hasičmi, armádou a kontrolnými chemickými laboratóriami. Rádioaktívne materiály z areálu odborníci vyviezli, polícia tiež zneškodnila výbušniny.

01 - Modified: 2024-02-06 11:47:10 - Feat.: - Title: Súd dal za pravdu rezortu vnútra. Čurilla a jeho kolega zostávajú mimo služby 02 - Modified: 2023-12-06 12:18:53 - Feat.: - Title: Krajský súd potvrdil podmienku pre policajta, ktorý pri streľbe na auto usmrtil mladíka 03 - Modified: 2023-10-23 14:09:22 - Feat.: - Title: Krajský súd zrušil zákaz používať vrtuľník, ktorý kúpil rezort vnútra 04 - Modified: 2023-10-23 12:31:02 - Feat.: - Title: Krajský súd zamietol odvolanie bývalého primátora Poltára, odmeny úradníkom boli nezákonné 05 - Modified: 2023-06-08 07:53:44 - Feat.: - Title: Krajský súd v Trenčíne v kauze výbuchu v Novákoch ešte nerozhodol
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 21:29