StoryEditor

Medziročný rast priemyslu podporil v auguste automobilový priemysel, tvrdia analytici

10.10.2023, 11:58
Autor:
TASRTASR

Pre spomaľovanie ekonomík zahraničných partnerov, krízy a infláciu však nie je výhľad slovenského priemyslu na nadchádzajúce mesiace optimistický.

Medziročný rast priemyselnej produkcie bol ťahaný takmer výlučne automobilovým priemyslom s medziročným rastom 27 percent.

Pre spomaľovanie ekonomík zahraničných partnerov, krízy a infláciu však nie je výhľad slovenského priemyslu na nadchádzajúce mesiace optimistický. Zhodli sa na tom analytici Matej Horňák zo Slovenskej sporiteľne a Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank v komentári k údajom o priemyselnej produkcii v auguste, ktoré v utorok zverejnil Štatistický úrad.

image

Priemysel v auguste rástol najviac v tomto roku, čo ovplyvnili dovolenky v automobilovom sektore

"Pozíciu ťahúňa priemyslu si aj počas leta udržal automobilový priemysel. Aj leto tak potvrdilo, že uvoľnenie úzkych hrdiel pomohlo reštartovať slovenské automobilky. Navyše robustnosť sektora, zdá sa, už dokáže tlmiť aj výkyvy v životnom cykle vyrábaných modelov, keď nižšiu produkciu jednej automobilky kompenzuje zvýšená produkcia v inej časti sektora," uviedol Koršňák.

Priemyselná produkcia podľa Štatistického úradu na Slovensku v auguste medziročne vzrástla o 4,6 percenta, pričom išlo o najvyšší rast od začiatku roka. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 4,5 percenta.

Výroba dopravných prostriedkov oproti minulému roku vzrástla o 27 percent. "Toto bolo do veľkej miery spôsobené nízkou bázou minulého roka, ovplyvnenou rozvrhnutím letných celozávodných dovoleniek v automobilovom priemysle," objasnil Horňák.

Vyhliadky slovenského priemyslu do budúcnosti sú podľa Horňáka neisté.

"Spomaľovanie ekonomík našich zahraničných partnerov bude prirodzene vplývať aj na výkon slovenského priemyslu, ktorý je silne exportne založený," dodal Horňák s tým, že svetové dianie opäť prináša neistotu na energetické trhy.

S neistým výhľadom slovenského priemyslu súhlasí aj Koršňák, najmä pre vojnu na Ukrajine, stále prítomnú infláciu, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov.

"Na druhej strane, priaznivý bázický efekt a čiastočná stabilizácia energetického šoku by predsa len mohli smerom k záveru roka pomôcť slovenskému priemyslu i stabilnejšie sa vyhrabať z červených čísel. V medziročnom porovnaní by mohol čísla priemyslu vylepšovať i bázický efekt v energetike, ktorej produkciu by navyše mal podporiť aj nový jadrový blok v Mochovciach," uzavrel Koršňák.

01 - Modified: 2024-04-29 14:03:53 - Feat.: - Title: Pozitívna nálada Slovákov sa zlepšila, dobré správy prichádzajú aj z Nemecka či zo zvyšku eurozóny 02 - Modified: 2024-04-28 14:10:33 - Feat.: - Title: Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol vlani v priemyselnej výrobe 03 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 04 - Modified: 2024-04-26 07:40:44 - Feat.: - Title: Ceny priemyselných výrobcov v marci medziročne klesli o 15 percent, sú za tým lacnejšie energie 05 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 05:03