StoryEditor

Sýria pochovala obete štvrtkového útoku na vojenskú akadémiu

06.10.2023, 13:02
Autor:
ČTKČTK

Pri slávnosti povyšovania dôstojníkov bolo podľa sýrskeho ministerstva zdravotníctva zabitých 89 ľudí, vrátane 31 žien a piatich detí, a zranených bolo ďalších 277 ľudí.

V Sýrii sa dnes konali pohreby desiatok obetí štvrtkového dronového útoku na ceremóniu vo vojenskej akadémii v Homse. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa libanonskej televízie Al-Manar zaslal ruský prezident Vladimir Putin kondolencie svojmu sýrskemu náprotivku Bašárovi Asadovi. Rusko patrí spolu s Iránom medzi hlavných spojencov a vojenských podporovateľov sýrskeho autoritárskeho režimu.

Pri slávnosti povyšovania dôstojníkov bolo podľa sýrskeho ministerstva zdravotníctva zabitých 89 ľudí, vrátane 31 žien a piatich detí, a zranených bolo ďalších 277 ľudí. Sýrske observatórium pre ľudské práva pôsobiace v Británii hovorí o viac ako 120 mŕtvych. Zatiaľ nie je známe, kto za bezprecedentným útokom prostredníctvom roja dronov stojí. Sýrske ministerstvá obrany a zahraničia hovoria o nešpecifikovaných teroristických organizáciách, ktorým sľúbili odplatu.

Podľa Reuters išlo o jeden z najkrvavejších útokov na armádu za viac ako 12 rokov občianskej vojny v Sýrii. Na nádvorí vojenskej akadémie zaútočili ozbrojené drony v čase, keď sa tam zhromaždili noví dôstojníci a ich rodiny. Niekoľko minút predtým z akcie odišiel sýrsky minister obrany Alí Mahmúd Abbás. Sýria vyhlásila trojdňový smútok.

Dnes ráno sa pri homskej vojenskej nemocnici zišli davy truchliacich, ktorým boli vydané telá ich blízkych v rakvách zabalených do sýrskych vlajok. K tomu smútne hrala vojenská kapela a salutovali zošikovaní vojaci. Bol pri tom aj minister obrany Abbás, ktorý povedal, že bola preliata "drahocenná" krv.

Počas uplynulej noci a dnes skoro ráno podľa SOHR a miestnej civilnej obrany, známej tiež ako Biele prilby, sýrske vládne delostrelecké jednotky ostreľovali územie kontrolované vzbúrencami v severovýchodných provinciách Idlib a Halab (Aleppo). Zabitých bolo najmenej 12 civilistov, uvádza SOHR. Úrady zrušili dnešné hromadné modlitby v obave, že by sa terčmi útoku mohli stať mešity.

Medzitým Turecko vykonáva útoky na údajných kurdských radikálov v etnicky kurdských oblastiach na severe Sýrie. Turecké ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ich v noci "neutralizovalo" 26 v odplate za údajný raketový útok sýrskych kurdských milícií YPG zo štvrtkového večera na tureckú základňu v oblasti mestečka Dábik na severozápade Sýrie. Pri útoku bol údajne zabitý turecký policajt a sedem policajtov a vojakov bolo zranených. Oblasť kontrolujú sýrski povstalci podporovaní Tureckom.

Konflikt medzi Tureckom a Kurdmi sa ešte vyostril po tom, ako boli cez uplynulý víkend pri samovražednom atentáte v Ankare zranení dvaja policajti. Prihlásila sa k nemu Strana kurdských pracujúcich, ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu. Podľa Ankary útočníci pochádzali zo Sýrie.

01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 22:18