StoryEditor

Vyššie zdanenie externalít by podľa rezortu financií mohlo rozpočtu priniesť 1,5 miliardy eur

06.10.2023, 08:16
Autor:
TASRTASR

Zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá v závislosti od emisií by podľa ministerstva mohlo priniesť do rozpočtu dodatočných 210 miliónov eur.

Ozdraveniu verejných financií na príjmovej strane rozpočtu by mohlo významne pomôcť vyššie zdanenie negatívnych externalít. Predpokladá to ministerstvo financií v návrhu opatrení, ktorý zverejnilo v stredu.

Ide napríklad o zavedenie dane zo sladených nápojov, zvýšenie zdanenia tabakových výrobkov, alkoholu aj hazardu, či zohľadnenie emisií pri zdanení áut a výbere mýta. Tento typ daní by mohol priniesť do rozpočtu v nasledujúcich troch rokoch viac ako 1,5 miliardy eur, pričom neovplyvňuje výrazne negatívne ekonomický rast a zároveň môže správnym spôsobom motivovať správanie ľudí.

image

Odchod do dôchodku: O koľko sa zvýši vaša dávka, ak podáte žiadosť o penziu o rok neskôr?

Zelenšie zdaňovanie osobných áut, pri ktorom sa lepšie zohľadnia emisie a rozšíri sa aj na fyzické osoby, by mohlo podľa odhadu ministerstva priniesť štátu takmer pol miliardy eur. "Doprava je jediný sektor, ktorému kontinuálne rastú emisie CO2. Najviac ich produkujú osobné autá, pritom súčasná slovenská legislatíva sa neriadi dostatočne princípom znečisťovateľ platí," upozornil rezort financií. Pripomenul, že väčšina krajín EÚ už prešla na formu zdaňovania osobných áut na základe emisií CO2.

Toto opatrenie by sa podľa návrhu skladalo z troch častí. Prvou je zmena výpočtu registračného poplatku, ktorý by zohľadňoval emisie CO2 a hmotnosť vozidla. Druhou je zmena výpočtu dane z motorových vozidiel, ktorej sadzobník by zohľadňoval emisie vozidla. Ministerstvo tiež navrhuje rozšírenie dane z motorových vozidiel aj na osobné autá fyzických osôb, keďže Slovensko a Česko sú jediné dve krajiny EÚ, ktoré zdaňujú len autá právnických osôb.

image

Kažimír žiada silnejšie uťahovanie opaskov. Jeho slová sú v rozpore s postojom Fica

Zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá v závislosti od emisií by podľa ministerstva mohlo priniesť do rozpočtu dodatočných 210 miliónov eur. "Úprava mýta odzrkadľujúca emisie CO2 je účinné opatrenie na lepšie zachytenie externalít nákladných vozidiel s naftovým motorom," zdôvodnil rezort financií.

Rezort financií navrhol aj zavedenie novej spotrebnej dane zo sladených nápojov, od ktorej si sľubuje výnos 240 miliónov eur. "Výskyt obezity či ďalších neprenosných chorôb súvisiacich so stravou sa celosvetovo neustále zvyšuje. Preto je naliehavo potrebné zaviesť účinnú reakciu na zníženie ich výskytu. Medzi dostupné možnosti politík overených praxou patrí zavedenie daní z nápojov sladených cukrom," vysvetlil rezort financií s tým, že je to nástroj využívaný v mnohých krajinách sveta a zavádzanie tejto dane odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia.

01 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 02 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 03 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 04 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 05 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 15:02