StoryEditor

Kanadský premiér sa ospravedlnil za ovácie snemovne bývalému členovi nacistickej jednotky

27.09.2023, 22:05
Autor:
ČTKČTK

Predseda dolnej snemovne Anthony Rota na zasadnutí parlamentu minulý piatok privítal kanadského občana ukrajinského pôvodu, 98-ročného veterána druhej svetovej vojny Yaroslava Hunku.

Kanadský premiér Justin Trudeau sa dnes verejne ospravedlnil za to, že teraz už bývalý predseda kanadskej dolnej snemovne vzdal hold niekdajšiemu členovi nacistickej jednotky na zasadnutí parlamentu, ktorého sa zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informujú o tom zahraničné médiá. Agentúra Reuters uviedla, že incident nahral Rusku pri ospravedlňovaní jeho agresie na Ukrajine.

Trudeau povedal, že je mu obzvlášť ľúto, do akej nepríjemnej situácie incident Zelenského dostal. Podľa Moskvy totiž aféra len potvrdzuje jej tvrdenie, že cieľom špeciálnej vojenskej operácie v susednej krajine je Ukrajinu denacifikovať. Kyjev a jeho západní spojenci toto zdôvodnenie odmietajú ako neopodstatnené. Špeciálna vojenská operácia je súslovie, ktorým Kremeľ nazýva inváziu svojich vojsk na Ukrajinu.

Predseda dolnej snemovne Anthony Rota na zasadnutí parlamentu minulý piatok privítal kanadského občana ukrajinského pôvodu, 98-ročného veterána druhej svetovej vojny Yaroslava Hunku, a ocenil ho ako hrdinu, ktorý bojoval za nezávislosť Ukrajiny proti Rusom. V utorok Rota odstúpil z funkcie s tým, že nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo.

"Bola to chyba, ktorá absolútne znemožnila parlament a celú Kanadu," povedal Trudeau novinárom. "Všetci, ktorí sme boli v piatok v tejto snemovni, hlboko ľutujeme, že sme vestoje tlieskali, hoci sme si v tej chvíli neboli vedomí súvislostí. "

Hunka bol členom 14. granátnickej divízie SS. Útvar bol vytvorený z haličských dobrovoľníkov ukrajinského pôvodu a bojoval na strane Nemecka proti Červenej armáde. Počas druhej svetovej vojny sa však desaťtisíce Ukrajincov pripojili k nacistom, pretože ich vnímali ako osloboditeľov od stalinského útlaku. Milióny ďalších potom bojovali v radoch sovietskej Červenej armády.

Kremeľ dnes oznámil, že celý kanadský parlament by mal verejne odsúdiť nacizmus.

Trudeau novinárom povedal, že čoskoro vystúpi v dolnej snemovni, kde "ponúkne bezvýhradnú ospravedlnenie parlamentu za to, čo sa stalo".

01 - Modified: 2024-05-04 05:08:45 - Feat.: - Title: V Kanade zadržali troch Indov v spojitosti so smrťou sikhského aktivistu 02 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 03 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 04 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 05 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 23:46