StoryEditor

Podmienky pre pracovníkov tretích krajín v priemysle na udelenie víz sa upravia

27.09.2023, 10:21
Autor:
TASRTASR

Výber zamestnaní a určenie počtu udelených národných víz vychádza z údajov o voľných pracovných miestach.

Podmienky na udelenie národného víza na účel zamestnania vo vybraných profesiách v oblasti priemyslu štátnym príslušníkom vybraných tretích krajín sa upravia. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o záujme Slovenska udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín vo vybraných zamestnaniach v oblasti priemyslu, ktorý v stredu schválila vláda.

"Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z naliehavosti situácie pri niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, najmä v rozširujúcej sa automobilovej výrobe," uviedlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe.

Výber zamestnaní a určenie počtu udelených národných víz vychádza z údajov o voľných pracovných miestach. Národné vízum predstavuje inštitút, ktorý oprávňuje štátneho príslušníka na vstup a zdržiavanie sa na území Slovenska s cieľom zamestnania vo vybraných profesiách.

image

Prieskum: PS výrazne narástlo a doťahuje sa na Smer, Hlas a Republika mierne strácajú

Preto je možné udeliť ho len štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorý v čase podania žiadosti o jeho udelenie nemá prechodný pobyt na účel zamestnania podľa zákona o pobyte cudzincov. Tiež nesmie mať podanú žiadosť o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania podľa zákona o pobyte cudzincov.

"Po skúsenostiach s udeľovaním iných národných víz sa vychádza z potreby posilnenia ochrany pracovnej sily zo zahraničia, a to jej umiestením u etablovaného zamestnávateľa bez indikácie možného porušenia sociálnej ochrany zamestnanca. Záujem SR na udelení národného víza je teda vyslovený len vo vzťahu k zamestnávateľovi, ktorý je usadený na území SR najmenej štyri roky," priblížil rezort práce.

Zamestnávateľ nesmel mať uloženú pokutu za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania v období dvoch rokov pred predložením zoznamu štátnych príslušníkov tretej krajiny a musí mať splnené daňové povinnosti a povinnosti odvodu na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a starobné dôchodkové sporenie.

Národné víza udelí štát spolu v počte najviac 2000 v kalendárnom roku. Dĺžka platnosti udeleného národného víza je najviac jeden rok.

Štátny príslušník tretej krajiny bude mať možnosť pokračovať vo výkone zamestnania aj po uplynutí platnosti národného víza, a to na základe schém pobytových dokladov. Národné vízum nie je možné udeliť opätovne na ten istý účel. Nariadenie bude účinné dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 02 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry 03 - Modified: 2024-03-21 18:23:35 - Feat.: - Title: Zmeny v obstarávaní, rušenie RTVS aj nový rokovací poriadok. Ako môže vyzerať Ficova legislatívna smršť? 04 - Modified: 2024-03-20 10:42:00 - Feat.: - Title: Vláda schválila podmienky poskytnutia mimoriadnej investičnej pomoci, vyšplhať sa môže až na 60 percent 05 - Modified: 2024-03-20 11:04:25 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov po rokovaní vlády
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 20:59