StoryEditor

Ministerka kultúry upozornila na hodnotové presahy kultúry i ochranu pamiatok

26.09.2023, 22:53
Autor:
TASRTASR

Hroncová sa zúčastnila na neformálnom rokovaní ministrov kultúry členských krajín EÚ, ktoré sa v pondelok a utorok konalo historickom meste Cáceres na západe Španielska.

Ministerka kultúry Slovenskej republiky Silvia Hroncová v Španielsku vyzdvihla hodnotové presahy kultúry na globálnej úrovni a upozornila na dôležitosť prevencie a prípravy na klimatickú krízu aj v kontexte ochrany pamiatok. Informovalo o tomoddelenie komunikácie ministerstva kultúry.

Hroncová sa zúčastnila na neformálnom rokovaní ministrov kultúry členských krajín EÚ, ktoré sa v pondelok a utorok konalo historickom meste Cáceres na západe Španielska.

V diskusii o kultúre ako verejnom statku vyzdvihla jej úlohu nielen na národnej úrovni, ale aj jej hodnotové presahy na globálnej úrovni. Za Slovensko predstavila dokument Stratégia kultúry a kreatívneho priemyslu do roku 2030 či prípravné fázy zákona o kultúre.

image

Expert o superdebate na ta3: Najvýraznejšie momenty mal Uhrík. Šimečka sa zmenil

"Kultúra a tvorcovia môžu slobodne prosperovať iba v otvorenej a inkluzívnej spoločnosti. Vzhľadom na všeobecný a národný vývoj si uvedomujeme, aké dôležité je venovať osobitnú pozornosť vzdelávaniu a odbornej príprave vrátane mediálnej a digitálnej gramotnosti," povedala.

Kultúrna politika a dobre riadený sektor podporujúci umeleckú slobodu môžu podľa jej urobiť slovenskú spoločnosť inkluzívnejšou, tolerantnejšou, odolnejšou a lepšie vybavenou na zvládanie výziev, ktorým čelí. "Najmä vo svetle geopolitických zmien a vojny na Ukrajine si uvedomujeme nesmiernu silu kultúry a umeleckej tvorby bez prenasledovania a cenzúry. Hodnota kultúrnych hodnôt presahuje národné hranice," uviedla.

Španielske predsedníctvo navrhuje zamerať sa na potrebu podpory kultúrneho dedičstva a krajinnej politiky ako pilierov boja proti klimatickej kríze, ekonomickým, sociálnym a demografickým výzvam.

image

Slovenská ministerka v spojitosti s touto tému pripomenula požiar v Banskej Štiavnici z marca tohto roka. "Vďaka sociálnym sieťam ľudia vytvorili ľudskú reťaz, aby zachránili exponáty z múzeí," povedala.

Hroncová sa tiež poďakovala Českej republike a Francúzsku za pomoc. V tejto spojitosti upozornila aj na dôležitosť prevencie a prípravy na klimatickú krízu aj v kontexte ochrany pamiatok.

Za Slovensko spomenula dva konkrétne projekty, ktorými naša krajina robí v tejto téme konkrétne kroky - projekt Ľudia a hrady a projekt 240 kilometrov dlhej cyklotrasy medzi rímskym táborom v Iži na Slovensku a vidieckym sídlom z rímskeho obdobia na rakúskej strane hranice.

Účastníci rokovania prijali aj neformálne vyhlásenie európskych ministrov zodpovedných za kultúru, tzv. Cácereskú deklaráciu s názvom Kultúra: horizonty prosperity, ktorá má byť podporou kultúry, aby zaujala miesto na najvyššej politickej úrovni a aby bola odteraz považovaná za základný verejný statok.

01 - Modified: 2024-05-02 11:32:45 - Feat.: - Title: Slováci chcú poslať Machalu na obežnú dráhu. Vytvorili zbierku, aby sa na vlastné oči presvedčil, že Zem je guľatá + memečka 02 - Modified: 2024-04-30 17:11:36 - Feat.: - Title: Rezort kultúry žiada pre električku pred SND garancie. Divadlo s trasou naďalej nesúhlasí 03 - Modified: 2024-04-29 22:13:25 - Feat.: - Title: Splní sa Ficovi želanie? Časové okná sú tesné, no mimoriadnu schôdzu chce koalícia stihnúť 04 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 05 - Modified: 2024-04-24 15:04:32 - Feat.: - Title: Čo vláda o RTVS zabudla povedať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 05:17