StoryEditor

ZMOS kritizuje povinnosť zabezpečiť externý defibrilátor v obciach

26.09.2023, 13:45
Autor:
TASRTASR

ZMOS bude žiadať úpravu legislatívy a poukazuje na to, že sa udiala podobne ako pri "chodníkovej" novele.

Združenie miest a obcí Slovenska kritizuje povinnosť zabezpečiť aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor (AED) v obciach nad 500 obyvateľov.

Od septembra ju priniesla zmena v zákone o obecnom zriadení. ZMOS bude žiadať úpravu legislatívy a poukazuje na to, že sa udiala podobne ako pri "chodníkovej" novele.

"Ide o ten istý prípad, keď sa vám nepriamo mení novela zákona o obecnom zriadení, jedným odsekom v inom zákone, v tomto prípade v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve," podotkol predseda združenia Jozef Božik.

Ide podľa neho o nepatrnú a dobre mienenú novelu s nepredvídanými a nevyčíslenými dosahmi na mestá a obce.

ZMOS aktuálne komunikuje s územím a zbiera podnety z aplikačnej praxe.

"Zatiaľ boli naše samosprávy informované prostredníctvom nášho komunikačného kanála, pripravujeme komentár k zákonu pre členské mestá a obce. Na základe doterajšieho oboznámenia sa so znením zákona a podnetov z územia budeme navrhovať zmenu zákona," ozrejmil.

Súčasne znenie novely podľa Božika nereaguje na súvisiace situácie a prináša otvorené otázky a nejasnosti. "Otázka na prekladateľa je, či bude túto novelu sprevádzať metodický pokyn," skonštatoval.

Podotkol, že novela nešpecifikuje, či má byť AED dostupný v interiéri či v exteriéri, ani odkiaľ sa o ňom majú občania dozvedieť. Nie sú tiež jasné otázky certifikácie, doby životnosti a kontroly zariadenia. Rovnako je otázne, kto ponesie zodpovednosť v prípade zlyhania defibrilátora s fatálnymi následkami na živote človeka.

ZMOS je toho názoru, že na samosprávy bola daná opäť zodpovednosť a povinnosť, ktorá nespadá do jej kompetencií a taktiež bez finančného krytia.

"Predkladateľ platnej novely uvádza negatívne dosahy na rozpočet verejnej správy, čo nie je pravda. Suma automatického defibrilátora sa pohybuje na úrovni cca 2000 eur plus suma prístrešku, pokiaľ bude umiestnený v exteriéri," dodal Božik.

Obce s viac ako 500 obyvateľmi sú do konca roka 2024 povinné zabezpečiť, aby bol na verejne prístupnom mieste dostupný aspoň jeden funkčný AED. Na každých ďalších 5000 obyvateľov musia zabezpečiť ďalší. Operačné stredisko Zdravotnej záchrannej služby má zase zabezpečiť spravovanie ich centrálneho registra. Zmenu v júni odobrila prezidentka Zuzana Čaputová.

01 - Modified: 2024-05-01 15:48:00 - Feat.: - Title: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja, tvrdí ZMOS 02 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-04-04 11:09:34 - Feat.: - Title: ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky 04 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny 05 - Modified: 2024-04-02 07:32:57 - Feat.: - Title: Detské pohotovosti sa rušia aj v takých mestách, kde nastane problém
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 03:33