StoryEditor

V kauze úkladnej vraždy zločinca Róberta Niguta vypovedali ďalší svedkovia

25.09.2023, 11:56
Autor:
TASRTASR

Vykonávateľ skutku Ladislav Alföldi, ktorý si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za iné zločiny, sa na pojednávaní nezúčastňuje.

Výpoveďami svedkov pokračoval v pondelok na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu proces v kauze úkladnej vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta a pokusu úkladnej vraždy gelnického podnikateľa Mariána Kakalejčíka.

Obžalovaným Radovanovi Vargovi a Ladislavovi Alföldimu v prípade uznania viny hrozia výnimočné tresty.

Vykonávateľ skutku Ladislav Alföldi, ktorý si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za iné zločiny, sa na pojednávaní nezúčastňuje.

Dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Na súd eskortovali iba Vargu, ktorý si mal podľa obžaloby objednať vraždu Niguta. Čelí aj obžalobe z pokusu úkladnej vraždy, ktorá sa týka likvidácie gelnického podnikateľa Mariána Kakalejčíka. Na toho neúspešne strieľal Nigut v roku 2013 v lokalite Jahodná neďaleko Košíc.

Svedkovia v pondelok vypovedali o spoločných podnikateľských aktivitách s Radovanom Vargom, ktoré sa týkali biznisu so šrotom a aj o tom, že bol tvrdý obchodník.

Rovnako aj o vzťahoch s Ladislavom Alföldim, o jeho väzbách na ľudí, ktorí páchali majetkovú a ekonomickú trestnú činnosť a o tom, pre koho pracoval a čo zabezpečoval.

V procese, ktorý sa začal vlani v decembri, je v pláne ešte niekoľko pojednávacích dní, keď majú vypovedať ďalší svedkovia a budú sa vykonávať listinné dôkazy.

Radovan V., ktorý má byť v oboch prípadoch objednávateľom vraždy, vinu popiera. Alföldi takisto tvrdí, že zo skutku tak, ako ho popisuje obžaloba, je nevinný. Priznáva, že Niguta pripravil o život, ale išlo o zabitie v sebaobrane.

Z vraždy Niguta boli pôvodne obvinené štyri osoby, medzi nimi aj František Dora mladší a Juraj B., ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní a na súde už vypovedali.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry hoci sa oba vzájomne súvisiace skutky stali v roku 2013, dôkazy, ktoré umožňovali podať obžalobu na tieto osoby, sa podarilo zabezpečiť a získať až v poslednom období.

V prípade uznania viny im hrozí výnimočný trest 25 rokov až doživotie.

Polícia pátrala po Nigutovi dlhých deväť rokov aj v spolupráci s Interpolom. V neprítomnosti bol odsúdený na doživotie. Jeho kostrové pozostatky vykopali v júli minulého roka pri obci Dolný Chotár v okrese Galanta.

Identitu obete potvrdila analýza DNA. Nigut patril medzi vysokopostavených a údajne aj najnebezpečnejších členov východoslovenského zločineckého gangu Róberta Okoličányho.

01 - Modified: 2023-04-12 15:13:54 - Feat.: - Title: V kauze vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta vypovedali svedkovia. Obžalovaným hrozí doživotie 02 - Modified: 2022-12-08 11:03:38 - Feat.: - Title: Začal sa proces v kauze úkladnej vraždy Niguta, obžalovaní vinu popierajú
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 14:30