StoryEditor

Odborári vyzývajú svojich členov na účasť v parlamentných voľbách

21.09.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci by sa podľa odborárov mali zamerať vo volebných programoch politických strán na oblasti, ako je garancia rastu a dôstojnosti miezd platov.

Rada predsedov odborových zväzov zastrešených Konfederáciou odborových zväzov odporúča členom odborov, aby využili svoje volebné právo a zúčastnili sa na parlamentných voľbách.

Zamestnanci by sa podľa KOZ mali zamerať vo volebných programoch politických strán na oblasti, ako je garancia rastu a dôstojnosti miezd platov a ich približovania sa vyspelejším krajinám Európskej únie. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.  

"KOZ SR odmieta akékoľvek formy diskriminácie a násilia vo svete práce, posilňovanie pravicového extrémizmu, ako aj útoky na demokraciu, občianske a sociálne práva. KOZ SR má záujem na silnom ukotvení Slovenska v rámci EÚ, ktorá okrem iného garantuje podporu prosociálnej legislatívy a sociálnych a zamestnaneckých práv," uviedla KOZ SR.

Odborári by zároveň chceli, aby vznikla vláda, ktorá bude garantovať udržanie a posilňovanie sociálnych práv a istôt, sociálnej inklúzie, spravodlivosti a rovnosti, dôstojné mzdy a platy, garantované sociálne a zdravotné zabezpečenie, kvalitné verejné služby, spravodlivý daňový mix a spravodlivý prechod na znalostnú, sociálne a environmentálne udržateľnú ekonomiku.

Politická reprezentácia by podľa odborárov mala sústrediť svoj pozornosť na politiky smerujúce k novému rastovému ekonomickému modelu s podporou odvetví s vysokou pridanou hodnotou, podporou zamestnanosti a tvorby kvalitných pracovných miest, k zlepšovaniu zamestnaneckého prostredia s minimalizáciou prekérnych foriem práce a ochranou zamestnancov na pracovisku.

Dôležité sú tiež skracovanie pracovného času či zosúladenie pracovného a súkromného života.

"Ambíciou KOZ SR je aktívne participovať na tom, aby pracovnoprávna ochrana zaručovala zamestnancom dostatočnú mieru ochrany priamo zo zákona a dôstojné pracovné podmienky, najmä spravodlivé mzdy a platy, bezpečnú prácu, dôstojné pracovné podmienky, rovnaké zaobchádzanie, odborný a profesijný rast a umožňovala im zosúladiť ich pracovný a rodinný život," dodali odborári.

01 - Modified: 2024-03-11 13:37:14 - Feat.: - Title: Zastrašovanie a manipulácia. Šéfka odborov zaslala Dellu otvorený list kvôli výpovediam pre odborárov 02 - Modified: 2024-01-16 13:17:48 - Feat.: - Title: Nie je dokázané, že zvýšenie minimálnej mzdy likviduje pracovné miesta, tvrdia odborári 03 - Modified: 2023-12-18 14:13:40 - Feat.: - Title: Nikoho sme neoklamali, hlasy sme si nekupovali, reaguje hnutie Slovensko na trestné oznámenie Únie Rómov 04 - Modified: 2023-12-04 10:40:04 - Feat.: - Title: Politické strany dostanú za výsledky volieb za štyri roky takmer 93 miliónov eur 05 - Modified: 2023-11-13 14:58:37 - Feat.: - Title: Prvý povolebný prieskum: Súčasná vláda by nevznikla, Uhríkova Republika by sa dostala do parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 16:07