StoryEditor

Karol III. vyzval na bankete Britániu a Francúzsko na posilnenie vzťahov

21.09.2023, 07:36
Autor:
TASRTASR

Francúzsky prezident Macron zase skonštatoval, že Francúzsko a Británia budú napriek napätiu, ktoré medzi nimi vyvolal práve brexit, spoločne čeliť výzvam moderného sveta.

Britský kráľ Karol III. vyzval v stredu večer Britániu a Francúzsko, aby "posilnili" svoje dlhoročné vzťahy. Vyjadril sa tak počas prípitku na bankete vo Versailles, ktorý na tomto zámku usporiadal na počesť návštevy britského kráľovského páru francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Je na nás všetkých, aby sme posilnili naše priateľstvo a uistili sa, že je pripravené na výzvy 21. storočia," povedal britský panovník počas prípitku. Hoci Karol III. priamo nespomenul rozporuplný odchod Británie z Európskej únie, zmienil "dlhú a zložitú históriu" oboch krajín, uvádza AFP.

Francúzsky prezident Macron zase skonštatoval, že Francúzsko a Británia budú napriek napätiu, ktoré medzi nimi vyvolal práve brexit, spoločne čeliť výzvam moderného sveta.

"Napriek brexitu... Vaše Veličenstvo, viem, že budeme naďalej spoločne písať časť budúcnosti nášho kontinentu, čeliť výzvam a slúžiť našim spoločným cieľom," povedal Macron počas prípitku. Karlovu návštevu vo Francúzsku zároveň označil za "poctu našej minulosti... a záruku budúcnosti".

Na bankete vo Versailles sa zúčastnili aj ďalší prominentní hostia, ako anglicko–francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourgová, dcéra Sergea Gainsbourga a Jane Birkinovej, spevák rockovej skupiny Rolling Stones Mick Jagger, britský herec Hugh Grant či bývalý francúzsky futbalový tréner Arsne Wenger, ktorý viac než 20 rokov pôsobil v Arsenale Londýn.

Karol III. s manželkou, kráľovnou Kamilou, pricestovali v stredu na trojdňovú štátnu návštevu Francúzska. Na letisku Paríž-Orly ich po prílete privítala francúzska premiérka Elisabeth Borneová. Následne sa pripojili k francúzskemu prezidentovi Macronovi na spomienkovom obrade pri Víťaznom oblúku v Paríži a neskôr s Macronom pokračovali v rozhovoroch v Elyzejskom paláci.

Karol III. strávi vo Francúzsku ešte dva dni. Vo štvrtok by mal vystúpiť s prejavom v tamojšom Senáte, hornej komore parlamentu. V piatok zamieri mesta Bordeaux na juhozápade krajiny, kde má okrem iného v pláne aj návštevu ekologickej vinice.

Karol III. s Kamilou mali návštevu Francúzska pôvodne naplánovanú už na marec, napokon ju však zrušili pre násilné protesty proti dôchodkovej reforme, ktoré v tom čase vypukli vo viacerých francúzskych mestách. Karol III. namiesto toho navštívil len Nemecko. Bola to jeho prvá zahraničná cesta v role britského monarchu.

Kráľom sa stal vlani v septembri automaticky po smrti svojej matky Alžbety II., ktorá vládla od roku 1952. Korunovačnú slávnosť mal však až tohto roku v máji.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 04 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 05 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 10:12