StoryEditor

Brocková chce, aby mali mladí ľudia v Česku záujem o dianie na Slovensku

20.09.2023, 23:35
Autor:
TASRTASR

Prvou z priorít novej veľvyslankyne je posilňovanie politických vzťahov a regionálnej spolupráce, a to aj na úrovni Vyšehradskej štvorky a Slavkovského formátu.

Dezignovaná slovenská veľvyslankyňa v Česku Ingrid Brocková chce vo funkcii najmä upevňovať politické vzťahy medzi krajinami, vymieňať si príklady dobrej praxe v čerpaní eurofondov a prepájať mladých ľudí, aby mali záujem o dianie na Slovensku. Uviedla to v stredu vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Česká republika je náš spojenec a partner. Všetci tvrdíme, že máme nadštandardné vzťahy, a mojou ambíciou je potvrdzovať to," povedala Brocková. Na obdobie svojho pôsobenia v Česku si stanovila tri priority.

Prvou z nich je posilňovanie politických vzťahov a regionálnej spolupráce, a to aj na úrovni Vyšehradskej štvorky a Slavkovského formátu. Chce sa zamerať tiež na spoluprácu pri pomoci Ukrajine. "To je téma, ktorou žijú obe naše krajiny," vysvetlila budúca veľvyslankyňa. Pozornosť chce venovať aj boju proti dezinformáciám a hoaxom.

Za svoju druhú prioritu označila ekonomickú agendu. V rámci nej sa chce sústrediť najmä na vymieňanie si skúseností pri čerpaní fondov z Európskej únie a tiež financií z Plánu obnovy. Rozvíjať chce aj dialóg v energetickej oblasti pri budovaní zelenej tranzície či uskutočňovať kroky na posilnenie konkurencieschopnosti slovenskej aj českej ekonomiky.

Treťou ambíciou sú pre Brockovú vzájomné vzťahy "ľudí medzi ľuďmi", ktoré chce kultivovať prostredníctvom mladej diaspóry. "Máme tu množstvo Slovákov, ktorí v Česku  študujú a pracujú, a mojou ambíciou je kultivovať vzťahy a prepájať mladých ľudí, aby mali záujem o dianie na Slovensku," spresnila diplomatka.

K tejto priorite podľa nej patrí aj prezentácia Slovenska v rôznych dimenziách. Zdôraznila, že dnešná mladá generácia nezažila spoločný štát, a preto je dôležité rozvíjať a ukazovať potenciál Slovenska v Česku. "Práce je dosť, vzťahy sú veľmi intenzívne, veľmi sa teším na rozvíjanie spolupráce medzi oboma krajinami," dodala.

Brocková v stredu odovzdala kópie poverovacích listín do rúk riaditeľky diplomatického protokolu Ministerstva zahraničných vecí Česka. Funkcie sa podľa slovenského veľvyslanectva v Prahe ujme v najbližších dňoch.

01 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 02 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 03 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 04 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba 05 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 01:29