Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

SNS navrhuje zákaz dovozu z Ukrajiny rozšíriť aj na ďalšie potraviny

20.09.2023, 10:26
Autor:
TASRTASR

V prípade, že bude SNS súčasťou vlády, rozšíri zákaz dovozu o ďalšie potraviny z Ukrajiny vrátane medu, mäsa i ďalších obilnín.

Slovenská národná strana považuje žalobu Ukrajiny na Slovensko vo veci zákazu dovozu poľnohospodárskych komodít za neakceptovateľnú. V prípade, že bude SNS súčasťou vlády, rozšíri zákaz dovozu o ďalšie potraviny z Ukrajiny vrátane medu, mäsa i ďalších obilnín.

"Slovensko otvorilo Ukrajine transportné koridory pre jej poľnohospodárske komodity určené do Afriky a na Blízky východ. Naším cieľom je jediné - ochrániť slovenských spotrebiteľov a slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Žalobu Ukrajiny podanú na Svetovú obchodnú organizáciu preto považujeme za nehoráznu a absolútne scestnú. Ak bude SNS vo vláde, zákaz dovozu rozšírime aj na ďalšie potraviny ako je med, rôzne druhy mäsa, či ďalšie obilniny," povedala Gabriela Matečná, bývalá podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za SNS.

image

SNS odmieta vládnuť s liberálmi, chce zdaniť banky či technológie a zastaviť "gender ideológiu" (rozhovor)

Keďže Európska komisia nie je ochotná chrániť svojich vlastných členov, SNS vidí dôležitú úlohu v koordinácii postupu s krajinami V4 Poľskom a Maďarskom. Maďarsko pritom od 15. septembra rozšírilo zoznam zakázaných komodít zo štyroch až na 24. Slovenské obmedzenie dovozu by SNS rozšírila o komodity ako sú med a včelie produkty, bravčové mäso, hydinu, múku, ale aj ďalšie obilniny a olejniny.

"Pokiaľ sa bude Ukrajina, ktorej vlády Matoviča a Hegera darovali majetok slovenských daňových poplatníkov v hodnote prevyšujúcej miliardu eur, chovať takýmto spôsobom, nevidíme možnosti na konštruktívnu spoluprácu. Vojnu na Ukrajine nezapríčinilo Slovensko ani Slováci. Nedovolíme kvôli tomu Ukrajine zničiť náš agropotravinársky sektor ani dodávať našim spotrebiteľom nebezpečné potraviny," zdôraznila Matečná.

SNS bude podľa nej vždy chrániť záujmy slovenských spotrebiteľov a našich domácich poľnohospodárov a producentov potravín. "Ukrajina je krajina, ktorá sa uchádza o členstvo v EÚ, v tomto kontexte považujeme jej kroky za veľmi neprezieravé a kontraproduktívne. Aj preto považujeme právo krajín na veto pri hlasovaní v európskych inštitúciách za kľúčový prvok suverenity členských štátov," dodala Matečná.

01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 21:29