StoryEditor

Medzinárodná spolupráca je pre Slovensko životne dôležitá, tvrdí minister Wlachovský

20.09.2023, 10:23
Autor:
TASRTASR

Multilaterálna spolupráca je podľa jeho slov pre Slovensko jedinou možnosťou, nie jednou z možností.

Pre Slovenskú republiku, ktorej ekonomika je jednou z najotvorenejších v Únii, je multilaterálna spolupráca životne dôležitá.

Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský na úvod všeobecnej rozpravy 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"OSN je pre Slovensko najdôležitejšou platformou angažovanosti na globálnej úrovni. Ruská agresia proti Ukrajine narušila základné princípy efektívneho multilateralizmu a poriadku založeného na pravidlách. Aj to nás nabáda k posilneniu a zefektívneniu systému OSN," povedal Wlachovský po otvorení všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN.

V New Yorku ako člen slovenskej delegácie sprevádza prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Multilaterálna spolupráca je podľa jeho slov pre Slovensko jedinou možnosťou, nie jednou z možností. "Pre Slovensko s jasne otvorenou proexportne orientovanou ekonomikou neexistuje iná alternatíva. Medzinárodná spolupráca je navyše dobrým prostriedkom na presadzovanie spoločných európskych hodnôt, ktoré zdieľame," dodal.

Slovenský minister v New Yorku vystúpil aj na ministerskom okrúhlom stole k budúcnosti Medzinárodného trestného súdu, kde partneri diskutovali o potrebe revízie Rímskeho štatútu ako zakladajúcej zmluvy ICC.

Podľa Wlachovského ide o dôležitú iniciatívu s cieľom posilniť medzinárodnú spravodlivosť, a to vrátane vyvodenia zodpovednosti Ruska za zločiny agresie proti Ukrajine.

Šéf slovenskej diplomacie absolvoval aj bilaterálne stretnutie so svojím tuniským kolegom Nabilom Ammarom. Táto schôdzka potvrdila obojstranný záujem o posilnenie spolupráce v hospodárskej oblasti, ako aj prehĺbenie vzťahov medzi Tuniskom a EÚ či zdieľanie skúseností pri riešení výziev spojených s migráciou.

Wlachovský sa zúčastnil aj na pilotnom ročníku konferencie Slovak Pro Summit 2023. Cieľom tohto podujatia pre desiatky úspešných slovenských profesionálov pôsobiacich v USA v oblasti kultúry a umenia, biznisu, zdravotníctva, vedy či technológií bolo vytvoriť podmienky na stretnutie, diskusiu i ďalšiu spoluprácu so Slovenskom.

01 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 02 - Modified: 2024-04-14 09:16:31 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia situáciu v regióne po útoku Iránu na Izrael intenzívne sleduje, je v kontakte s úradmi 03 - Modified: 2024-03-07 13:42:40 - Feat.: - Title: Holandská ambasáda v Česku zrušila diskusiu o politickej situácii na Slovensku, tvrdí rezort zahraničia 04 - Modified: 2023-12-14 15:55:27 - Feat.: - Title: Blanár upevňuje vzťahy. Na Slovensko pozval nového poľského ministra Sikorskima 05 - Modified: 2023-12-14 15:07:40 - Feat.: - Title: Pozor na podvodníkov. Rezort zahraničia varuje pred falošnými pracovnými ponukami v Ázii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 16:27