StoryEditor

Stredoškoláci idú s robotom na súťaž do Singapuru, predstavili ho v Košiciach

19.09.2023, 15:49
Autor:
TASRTASR

Svetové kolo robotickej súťaže sa v Singapure koná 7. až 10. októbra, stretnú sa tam študenti z viac ako 190 krajín. Témou tohto ročníka je využitie vodíka ako obnoviteľného zdroja energie.

Na svetovej robotickej olympiáde First Global v Singapure bude v októbri reprezentovať Slovensko tím stredoškolákov z trnavskej strednej priemyselnej školy technickej a gymnázia v Žiari nad Hronom. Na súťaž skonštruovali robota s názvom Ľudmila, ktorý má efektívne zozbierať, vytriediť a umiestniť loptičky dvoch rôznych veľkostí. Stroj predstavili na dvojdňovej technologickej konferencii SlovakiaTech Forum - Expo 2023 v Košiciach.

Svetové kolo robotickej súťaže sa v Singapure koná 7. až 10. októbra, stretnú sa tam študenti z viac ako 190 krajín. Témou tohto ročníka je využitie vodíka ako obnoviteľného zdroja energie.

Názov slovenského robota odkazuje na prvú slovenskú astronómku Ľudmilu Pajdušákovú a slovenskí študenti sa pri jeho tvorbe museli riadiť špeciálnym zadaním. "Úloha bola zbierať dve veľkosti loptičiek predstavujúcich kyslík a vodík, teda vodu, a separovať ich, čo vlastne reprezentuje tvorbu vodíka. Musíme tak čo najefektívnejšie zbierať tieto loptičky a uskladňovať ich v nádobách s tým, že ich treba vyzdvihnúť do určitej výšky," priblížil člen slovenského tímu a študent SPŠ technická v Trnave Adam Kadlečík. Inšpiráciou bol menší robot, s ktorým trnavskí stredoškoláci vyhrali slovenské kolo súťaže.

"Použili sme systém z kombajnov, ktorý zbiera loptičky najefektívnejšie veľkou plochou, aby sme dokázali nazbierať čo najväčší počet loptičiek naraz," doplnil Kadlečík.

Okrem robotickej súťaže budú mladí Slováci súťažiť aj v dobrovoľnej časti zameranej na projekty súvisiace s vodíkom. Ich projekt vodíkovej batérie sa dostal do finálovej desiatky, čo už samo osebe je vo svetovej konkurencii veľký úspech.

01 - Modified: 2022-03-09 11:13:12 - Feat.: - Title: Dôležité info o maturitách: Študenti budú písať testy z roku 2020, sú vraj primerane náročné 02 - Modified: 2019-05-20 14:41:51 - Feat.: - Title: Stredoškoláci by chceli v Bruseli ĽSNS. Pozrite si hlavné dôvody, prečo kotlebovci oslovujú mladých 03 - Modified: 2018-02-28 22:03:59 - Feat.: - Title: Mladí Slováci majú svoje peniaze, účty, karty ale slabé vedomosti o finančných produktoch
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 09:30