StoryEditor

Nová stavebná legislatíva zjednoduší povolenie stavieb, vysvetľujú právnici

19.09.2023, 14:31
Autor:
TASRTASR

Ak pôjde o jednoduchú stavbu, akou je napríklad menší rodinný dom, jeho povolenie by mohlo byť vybavené približne do 45 dní.

Elektronizácia, zriadenie nového ústredného štátneho úradu aj s jeho regionálnymi pobočkami, zmeny v procese územného plánovania aj povoľovacieho konania. Tieto zásadné novinky prináša nová stavebná legislatíva, ktorá začne platiť od apríla budúceho roka. Jej základné rámce predstavili na utorkovom workshope Slovenského plynárenského a naftového zväzu právnici z advokátskej kancelárie POLÁČEK & PARTNERS.

"Nová stavebná legislatíva má za cieľ zjednodušiť povolenie stavieb. Konanie by nemalo byť rozkúskované tak, ako sme zvyknutí teraz, že máme najprv územné rozhodnutie, potom stavebné povolenie a kolaudáciu, ale celé konanie a povolenie by malo prebehnúť v jednom "kolečku" a tam by sa malo vyriešiť všetko. Pre toho, kto ide stavať, to má byť rýchlejšie, jednoduchšie," priblížil advokát Šimon Hudák.

image

Horší od nás sú len Česi a Maďari. Inflácia v eurozóne sa v auguste spomalila na 5,2 percenta

Ak pôjde o jednoduchú stavbu, akou je napríklad menší rodinný dom, jeho povolenie by mohlo byť vybavené približne do 45 dní. Pri povoľovaní väčších projektov sa zase zjednotí stavebné konanie s procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie do jedného integrovaného konania. "To má za cieľ výrazne urýchliť celý proces povoľovania, skrátiť ho, zjednodušiť. Nebude prebiehať niekoľko konaní, ale iba jedno, v ktorom sa všetko posúdi, aj vplyv na životné prostredie, aj stavebné povolenie a následne bude môcť stavebník ísť do realizácie," doplnil Hudák.

Zásadnou je tiež zmena v procese tvorby územnoplánovacej dokumentácie, upozornil advokát Jakub Žák. Dotknutý orgán aj právnická osoba musí predložiť vyjadrenie k návrhu dokumentácie v stanovenej lehote, ktorá musí byť najmenej 30 dní. Ak sa v tejto lehote nevyjadrí ani nepožiada o jej predĺženie o ďalších najviac 30 dní, predpokladá sa, že nemá žiadne pripomienky.

"Týmto stanoviskom je viazaný v ďalšom procese. To v konečnom dôsledku znamená, že v prípade, že bude prijatá územnoplánovacia dokumentácia, on ju bude musieť akceptovať, kým bude platná. Dotknuté orgány a právnické osoby sú tak výrazným spôsobom motivované, aby boli súčinné v procese tvorby dokumentácie v konkrétnych lehotách," zdôraznil Žák.

image

Stratená miliarda z bankového odvodu sa našla. Zaplatila sa ňou investícia, ktorá zmení život na východe

Dôležitou novinkou pre povoľovací proces je jeho elektronizácia. Slúžiť na to bude nový informačný systém Urbion, ktorý však zatiaľ nie je pripravený. "Je tam ponechaný nejaký priestor na obdobie, kedy sa bude komunikovať so stavebníkmi listinnou formou, najmä ak sa to týka bežných občanov a fyzických osôb. Právnické osoby, teda firmy a veľké stavebné spoločnosti, s nimi sa už bude komunikovať čisto iba elektronicky. Cieľom je zefektívnenie procesov," vysvetlil Hudák.

Nová stavebná legislatíva nie je dokonalá a má svoje chyby, podľa Žáka však smeruje k zrýchleniu konaní, ktoré sú v súčasnosti neprimerane dlhé a komplikované. "Moje hodnotenie je také, že uvidíme, čo sa stane 1. apríla 2024. Nová úprava je výrazne naviazaná na nový informačný systém. Uvidíme, ako sa pretaví do reálneho života v nadväznosti na reálne fungovanie tohto systému," dodal právnik.

01 - Modified: 2023-09-18 13:21:55 - Feat.: 1 - Title: Priemysel je v recesii. Nemecká centrálna banka očakáva, že ekonomika klesne 02 - Modified: 2023-09-18 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: Priemysel potrebuje špeciálnu pozornosť
01 - Modified: 2024-05-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Cestujete? Overte si, či je vaše povinné zmluvné poistenie platné 02 - Modified: 2024-05-01 13:30:00 - Feat.: - Title: Sceľovanie naráža na veľa prekážok. Čím to je spôsobené a ako sa to dá riešiť? 03 - Modified: 2024-04-26 07:19:37 - Feat.: - Title: Ceny stavebných prác boli medziročne vyššie o viac než päť percent, tempo rastu stúpa 04 - Modified: 2024-04-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Sporíte sa o vlastníctvo studne? Advokát radí, ako vyriešite túto situáciu 05 - Modified: 2024-04-25 13:30:00 - Feat.: - Title: Na prevádzku studne potrebujete isté dokumenty. Ktoré sú to?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 23:33