StoryEditor

KDH zatiaľ nerokuje so stranami o ich vzdaní sa kandidatúry

17.09.2023, 09:50
Autor:
TASRTASR

Tomáš Merašický prípadné rokovania v budúcnosti nevylúčil, aktuálne však nie sú plánované.

KDH aktuálne nerokuje so žiadnou stranou o tom, že by sa vzdala kandidatúry vo voľbách v prospech hnutia. Uviedol to podpredseda KDH Tomáš Merašický. Prípadné rokovania v budúcnosti nevylúčil, aktuálne však nie sú plánované.

Merašický poukázal na vyjadrenia niektorých strán, že z boja neodstúpia ani v prípade nízkych preferencií. Upozornil na hrozbu prepadnutia hlasov množstva voličov. Pripomenul, že KDH ešte pred podaním kandidátnych listín ponúklo spoluprácu viacerým stranám a osobnostiam.

"Niektorí ponuku využili, s niektorými politikmi k dohode neprišlo a rozhodli sa, že budú spájať politickú scénu takým spôsobom, že si založia nové strany. My to musíme len rešpektovať," povedal.

Mrzí ho, že predvolebná kampaň nemá štandardný priebeh a strany nebojujú viac prezentovaním svojich vízií a programov.

"Momentálne kampani a virvaru dominujú kauzy a vojna v polícii, v pozadí sú témy, ktoré by mali byť dôležité, aby sa ľudia vedeli správne rozhodnúť, ktorú stranu budú voliť," zhodnotil.

Myslí si, že KDH sa tentokrát do parlamentu dostane. Rokovania o prípadnej povolebnej spolupráci si vie predstaviť so stranami, ktoré chcú riešiť situáciu v zdravotníctve, školstve a ktoré budú pomáhať samosprávam. Podčiarkol, že KDH nebude nikdy spochybňovať členstvo v Európskej únii a NATO, ale bude sa ich snažiť rozvíjať.

Dodal, že hnutie do vlády nepôjde s takými stranami, ktoré by chceli uzákoniť registrované partnerstvá a zároveň ich povýšiť na úroveň sviatostného manželstva, ktoré je zakotvené aj v ústave ako zväzok muža a ženy.

"Cieľom a úlohou politických strán a ani KDH nie je bojovať proti čomukoľvek a proti menšinám. Chceme pomáhať ľuďom bez rozdielu," ozrejmil.

Myslí si, že aj ľudia s inou sexuálnou orientáciou majú mať svoje práva. V otázke ich právnych zväzkov by podporil napríklad fiduciárne vyhlásenia, ktoré v minulosti predložil exminister spravodlivosti Viliam Karas.

V otázke interrupčných zákonov je za zachovanie statusu quo. KDH plánuje podľa jeho slov presadzovať pomoc rodinám a jednorodičom.

"Chceme, aby sa pôrodnosť zvyšovala, inak bude Slovensko vymierať," poznamenal. Ochranu života si vie predstaviť formou edukácie a prevencie. Na margo sexuálnej výchovy v školách poznamenal, že odborníci by mali hľadať dohodu na podobe učebných osnov a reforme školstva. Nepáči sa mu však spôsob takejto výchovy v niektorých západoeurópskych krajinách a Škandinávii.

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-29 17:59:43 - Feat.: - Title: Ak prídeme o eurofondy, Fico to zneužije na politický boj, píše KDH v liste Bruselu (+ celé znenie listu) 03 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 04 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 05 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 03:54