StoryEditor

Poľský rezort zahraničia kvôli škandálu s vízami prepustil ďalšieho úradníka

15.09.2023, 15:17
Autor:
ČTKČTK

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť, ktorá sa vo voľbách vypísaných na 15. októbra uchádza o tretie volebné obdobie pri moci, oficiálne presadzuje tvrdú protiimigračnú politiku.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí prepustilo šéfa právneho oddelenia, vypovedalo zmluvy externým firmám prijímajúcim žiadosti o poľské víza a nariadilo mimoriadnu kontrolu v konzulárnom oddelení rezortu.

Dnes o tom informovalo vedenie ministerstva, ktorého sa dotkla v posledných týždňoch aféra okolo udeľovania víz za úplatok v zrýchlenom režime a bez náležitých previerok. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť, ktorá sa vo voľbách vypísaných na 15. októbra uchádza o tretie volebné obdobie pri moci, pritom oficiálne presadzuje tvrdú protiimigračnú politiku.

Poľské médiá s odvolaním sa na zdroje na ministerstve a vo vládnucej strane informovali, že škandál vyšiel najavo kvôli tomu, že ďalšie štáty schengenského priestoru Únie upozornili Varšavu na to, že do nich prichádza nezvyčajne vysoký počet ľudí s poľskými vízami.

Podľa agentúry Reuters Právo a spravodlivosť obviňuje opozíciu, že problém zveličuje a že časť jeho príčin pochádza ešte z čias, keď súčasné opozičné strany boli pri moci. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom dnešnom vyhlásení uviedlo, že od roku 2011, keď boli uzavreté tri desiatky poľských zastupiteľských úradov, žiadosti o víza prijímali externé firmy. Na čele rezortu vtedy stál Radoslaw Sikorski, ktorý je členom najväčšej opozičnej strany, Občianskej platformy.

Dnes ministerstvo zahraničia uviedlo, že prepustilo šéfa právneho oddelenia Jakuba Osajdu. Išlo o spolupracovníka námestníka Piotra Wawrzyka, ktorý o prácu prišiel koncom augusta oficiálne pre "neuspokojivú spoluprácu" s nadriadenými. Podľa portálu onet.pl Wawrzyk vytvoril systém, keď sprostredkovateľské firmy za vysoké sumy ponúkali poľské víza. Vďaka im potom mohli cudzinci cestovať do ďalších krajín schengenského priestoru, s niektorým typom víz do Mexika a potom ďalej do Spojených štátov.

Osajda ani Wawrzyk sa k veci verejne nevyjadrili. Médiá informujú, že Wawrzyk v noci na dnes skončil v nemocnici vo vážnom stave.

Podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, ktorá v stredu zverejnila denník Rzeczpospolita, Poľsko za posledné tri roky vydalo skoro dva milióny pracovných víz. Za rok 2020 ich bolo 600-tisíc, čo zodpovedá viac ako štvrtine víz vydaných ten rok v celej Európskej únii.

01 - Modified: 2024-05-18 17:00:39 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Kanaďania zdolali v šlágri Fínsko, Nemci zas Poľsko v B-skupine 02 - Modified: 2024-05-18 12:30:26 - Feat.: - Title: Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 04 - Modified: 2024-05-16 19:41:01 - Feat.: - Title: Valábik po Poľsku nešetrí kritikou: Bolo tam veľa zlozvykov, správanie niektorých našich hráčov bolo sebecké 05 - Modified: 2024-05-15 21:45:30 - Feat.: - Title: Kontrolované víťazstvo. Presilovky nám proti Poliakom nešli, teší však čisté konto i gól prvej formácie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 09:12