StoryEditor

Apple vo Francúzsku aktualizuje iPhone 12, aby urovnal spor ohľadom silných elektromagnetických vĺn

15.09.2023, 13:39
Autor:
ČTKČTK

Minister Jean-Noël Barrot, ktorý má vo francúzskej vláde na starosti telekomunikácie a prechod na digitálne technológie, v uplynulých dvoch dňoch s Applom rokoval.

Americká spoločnosť Apple vydá aktualizáciu softvéru pre užívateľov svojich prístrojov iphone 12 vo Francúzsku. Chce tak urovnať spor s tamojšími regulačnými orgánmi, ktoré nariadili pozastaviť predaj telefónu pre porušenie limitov elektromagnetických vĺn. Francúzska vláda tento krok víta a uviedla, že aktualizáciu rýchlo otestuje. To by mohlo umožniť obnovenie predaja modelu uvedeného na trh v roku 2020, informovala dnes agentúra Reuters.

Podobne privítala oznámený krok aj Belgicko. V preskúmaní možných zdravotných rizík, o ktorom táto krajina informovala v stredu, bude však pokračovať. Záležitosťou sa zaoberá aj nemecká Spolková agentúra pre siete, holandský regulátor digitálneho odvetvia aj Český telekomunikačný úrad. Apple od začiatku kauzy opakuje, že prístroj bol certifikovaný viacerými medzinárodnými orgánmi, podľa ktorých spĺňa normy.

"Súvisí to so špecifickým testovacím protokolom, ktorý používajú francúzske regulačné orgány," uviedla americká firma, ktorá zdravotné riziko vylučuje. "Pre užívateľov vo Francúzsku vydáme aktualizáciu softvéru, ktorá sa prispôsobí protokolu používanému francúzskymi regulačnými orgánmi. Tešíme sa, že iPhone 12 bude vo Francúzsku naďalej k dispozícii, "uviedol Apple.

Minister Jean-Noël Barrot, ktorý má vo francúzskej vláde na starosti telekomunikácie a prechod na digitálne technológie, v uplynulých dvoch dňoch s Applom rokoval. Regulačný úrad "ANFR sa chystá túto aktualizáciu rýchlo otestovať", uviedol jeho rezort. Počíta s tým, že telefón bude v súlade s európskymi normami a že Francúzsko bude môcť pozastavenie predaja zrušiť.

Regulátor ANFR v utorok uviedol, že špecifická miera absorpcie iPhonu 12 je vyššia, ako povoľuje zákon. Špecifická miera absorpcie, známa aj ako špecifický absorbovaný výkon, vyjadruje mieru elektromagnetickej energie, ktorú pohltí ľudské tkanivo pri vystavení elektromagnetickému žiareniu.

Odborníci pripomínajú, že regulačné limity boli nastavené hlboko pod úrovňami, pri ktorých vedci zistili dôkazy o škodlivosti elektromagnetických vĺn.

"Predpokladám, že celá kauza nakoniec rýchlo vyšumí," konštatoval analytik Ben Wood zo spoločnosti CCS Insight. Zdôraznil pritom, že iPhone 12 je starý model. V utorok uviedol Apple na trh iPhone15.

Telefóny iPhone sú kľúčovým produktom Applu a na tržbách firmy sa podieľajú zhruba polovicou. Doteraz sa celosvetovo podľa odhadov predalo vyše 2,3 miliardy iPhonov.

Vedci za posledných dvadsať rokov vykonali mnoho štúdií, aby posúdili zdravotné riziká vyplývajúce z používania mobilných telefónov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nebolo zistené, že by používanie bezdrôtových telefónov malo nepriaznivé účinky na zdravie.

01 - Modified: 2024-04-30 09:58:13 - Feat.: - Title: Nečakane nízky dopyt po okuliaroch od Apple znižuje dodávky o polovicu 02 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 03 - Modified: 2024-05-01 13:50:34 - Feat.: - Title: Laptopy z pandémie zostarli a potrebujú upgrade. Svet už nakupuje nové, no Slováci zvolili iný mód 04 - Modified: 2024-04-29 09:54:45 - Feat.: - Title: Apple varuje. Váš iPhone môže byť hacknutý 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový iPad Pro bude ešte výkonnejší. OLED verzia môže prísť s čipom M4 a vylepšenou AI
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 20:00