StoryEditor

Nemecko a Belgicko preskúmajú možné zdravotné riziká spojené s iPhonom 12

14.09.2023, 13:29
Autor:
ČTKČTK

Nemecká Spolková agentúra pre siete uviedla, že postup Francúzska by mohol slúžiť ako usmernenie pre celú Európu a že ak celý proces vo Francúzsku dostatočne pokročí, preskúma túto otázku aj pre nemecký trh.

Nemecko a Belgicko preskúmajú možno zdravotné riziká spojené s Iphonom 12 od spoločnosti Apple. S odvolaním sa na dnešné vyjadrenie belgického štátneho tajomníka pre digitalizáciu a nemeckého regulátora o tom informovala agentúra Reuters. Paríž tento týždeň oznámil, že tento šikovný telefón prechodne stiahne z predaja, pretože vyžaruje príliš silné elektromagnetické vlny. Spoločnosť Apple v stredu uviedla, že iPhone 12, uvedený na trh v roku 2020, bol certifikovaný viacerými medzinárodnými orgánmi, podľa ktorých spĺňa normy.

"Je mojou povinnosťou zabezpečiť, aby všetci občania ...boli v bezpečí," uviedol vo vyhlásení belgický štátny tajomník pre digitalizáciu Mathieu Michel. "Urýchlene som sa obrátil na (regulačný) úrad IBPT-BIPT a požiadal ho o analýzu potenciálneho nebezpečenstva výrobku," uviedol Michel. Dodal, že regulačný úrad tiež vyzval, aby neskôr preskúmal všetky telefóny Apple aj zariadenia iných výrobcov.

Nemecká Spolková agentúra pre siete uviedla, že postup Francúzska by mohol slúžiť ako usmernenie pre celú Európu a že ak celý proces vo Francúzsku dostatočne pokročí, preskúma túto otázku aj pre nemecký trh. "Spolková agentúra pre siete je v úzkom kontakte s zodpovedným orgánom vo Francúzsku," uviedol regulátor.

Holandský regulátor digitálneho sektora uviedol, že sa záležitosťou zaoberá a požiada americkú firmu o vysvetlenie. Zdôraznil však, že "neexistuje žiadne akútne bezpečnostné riziko". Talianske ministerstvo priemyslu informovalo, že situáciu sleduje, ale zatiaľ nepodniká žiadne kroky.

Telefóny iPhone sú kľúčovým produktom Applu a na tržbách tejto najhodnotnejšej spoločnosti sveta sa podieľajú zhruba polovicou. Doteraz sa celosvetovo predalo podľa odhadov vyše 2,3 miliardy iPhonov.

Vedci v posledných dvoch desaťročiach vykonali obrovské množstvo štúdií, aby posúdili zdravotné riziká plynúce z mobilných telefónov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nebolo zistené, že by používanie mobilných telefónov malo nepriaznivé účinky na zdravie, pripomenula agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-05-06 14:55:04 - Feat.: - Title: Študenti v Belgicku a Holandsku protestujú proti vojne v Gaze, začali okupáciu univerzít 02 - Modified: 2024-05-06 11:58:00 - Feat.: - Title: Nemecko povolalo za kyberútoky svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie 03 - Modified: 2024-05-05 16:54:26 - Feat.: - Title: Po útoku na europoslanca v Nemecku sa polícii prihlásil 17-ročný mladík, tvrdí, že je páchateľom 04 - Modified: 2024-05-05 14:16:29 - Feat.: - Title: V nemeckom Magdeburgu vietor strhol skákací hrad do Labe, deväť ľudí sa zranilo 05 - Modified: 2024-05-05 10:47:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby budú podľa nemeckej političky Wagenknechtovej pre jej stranu ťažké
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 04:16