Obžalovaný exšéf TV Markíza Pavol Rusko. FOTO: TASR/Ondrej Hercegh
StoryEditor

Pavol Rusko trvá v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej na svojej nevine

14.09.2023, 12:06
Autor:
TASRTASR

Motívom Pavla Ruska na objednávku vraždy mal byť podľa obžaloby majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Obžalovaný exšéf TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko trvá v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej na svojej nevine.

"Bol som obvinený z niečoho, čo som nikdy nespáchal," zdôraznil vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I.

image

Prokurátor navrhuje exšéfovi Markízy Pavlovi Ruskovi 21-ročný trest väzenia

Motívom Ruska na objednávku vraždy mal byť podľa obžaloby majetkový prospech a ovládnutie televízie.

"Ja som nemohol získať obchodný podiel cestou odstránenia spoločníčky, ktorá by ho predtým na mňa prepísala," zdôraznil obžalovaný s tým, že prevod podielu by musela odsúhlasiť licenčná rada.

Dodal, že poškodená zároveň nemala ako ohroziť jeho pozíciu. "Ona mi v ničom neprekážala," doplnil. Spoluobžalovaní Mikuláš Černák a Miloš Kaštan, ktorí sa k trestnej činnosti priznali, podľa neho nevypovedali konzistentne.

Obžaloba podľa Mareka Paru, obhajcu Róberta Lališa alias Kýbla a Pavla Ruska, opomína viaceré dôkazy a zároveň vychádza aj z dôkazov, ktoré neboli na súde vykonané.

V prípade likvidácie Klaus-Volzovej by podľa Paru navyše existovali zákonní dediči jej podielu v TV Markíza. Svojich klientov navrhol oslobodiť spod obžaloby.

Černák a Kaštan sa priznali ešte na prvom pojednávaní, Kýbel a Pavol R. vinu popreli.

"Rozhodol som sa len vyrovnať s tou časťou svojej minulosti, keď som bol činný v organizovanom zločine a za ktorú sa hanbím," zdôvodnil Černák svoj postoj k stíhanému skutku v záverečnej reči, ktorú vo štvrtok na súde prečítal jeho obhajca.

Aj záverečnú reč Kaštana predniesol jeho obhajca. Obžalovaný v nej svoje konanie oľutoval.

Pavol Rusko si mal podľa obžaloby objednať vraždu Klaus-Volzovej u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.

Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019.

 

01 - Modified: 2023-11-23 14:11:13 - Feat.: - Title: Exminister Rusko je vinný v kauze Maják nádeje, trest nedostal 02 - Modified: 2023-11-23 13:11:43 - Feat.: - Title: Prokurátor navrhol upustiť od trestu pre Pavla Ruska v kauze Maják nádeje 03 - Modified: 2023-10-04 09:01:42 - Feat.: - Title: Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje, rozsudok má byť v novembri 04 - Modified: 2023-10-02 13:35:02 - Feat.: - Title: Pavol Rusko by sa mal v stredu opäť postaviť pred súd. Dôvodom je kauza okolo Majáku nádeje 05 - Modified: 2023-09-14 11:43:03 - Feat.: - Title: Exšéfa Markízy Pavla Ruska oslobodili v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 20:46