StoryEditor

Európska únia nepredĺžila sankcie uvalené voči štyrom Rusom

14.09.2023, 07:02
Autor:
TASRTASR

Zo sankčného zoznamu bol okrem nich 13. septembra vyradený aj plukovník ruskej armády Georgij Šuvajev, ktorý vlani v októbri padol na Ukrajine.

EÚ zrušila sankcie uvalené na troch ruských podnikateľov za ich úlohu pri invázii ruskej armády na Ukrajinu. EÚ však zároveň o šesť mesiacov predĺžila platnosť sankcií voči ostatným takmer 1800 fyzickým a právnickým osobám "zodpovedným za podkopávanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny".

Uvádza sa to vo vyhlásení EÚ, z ktorého vo svojej správe citovala agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR.

V dokumente sa spresňuje že v rámci "revízie sankcií" sa Rada EÚ rozhodla nepredĺžiť ich v prípade štyroch osôb. Ich mená sa vo vyhlásení neuvádzajú.

Deň predtým však agentúra Reuters s odvolaním sa na vlastné zdroje informovala, že EÚ sa rozhodla nepredĺžiť sankcie uvalené na investora a miliardára Farchada Achmedova, predsedu predstavenstva skupiny USS Grigorija Beriozkina, ako aj bývalého šéfa spoločnosti Ozon Alexandra Šuľgina.

Zo sankčného zoznamu bol okrem nich 13. septembra vyradený aj plukovník ruskej armády Georgij Šuvajev, ktorý vlani v októbri padol na Ukrajine.

Upravený zoznam mal byť zverejnený vo štvrtok v oficiálnom vestníku EÚ.

Vyškrtnutie troch ruských podnikateľov zo zoznamu sankcionovaných prichádza v čase, keď EÚ čelí množstvu právnych námietok zo strany ruských oligarchov v súvislosti s ich zaradením na sankčný zoznam.

EÚ označila Beriozkina, ktorý podniká v médiách a energetike, za človeka blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Uviedla tiež, že Beriozkinove firmy "materiálne podporujú" vládu Ruskej federácie.

V Azerbajdžane narodený miliardár Achmedov, ktorý pôsobí v ropnom a plynárenskom sektore, údajne tiež patril k spojencom Kremľa.

Šuľgin sa ako generálny riaditeľ platformy elektronického obchodu Ozon v druhý deň vojny proti Ukrajine zúčastnil v Kremli na významnom stretnutí ruských oligarchov s Putinom, ktorého cieľom bolo podporiť inváziu zo strany ruských firiem.

Niekoľko dní po uvalení sankcií sa Šuľgin svojich funkcií v spoločnosti Ozon vzdal. Následne podal žalobu, v ktorej požadoval zrušenie sankcií uvalených EÚ. V žalobe spochybnil stanovisko EÚ, že ho možno označiť za "vplyvného podnikateľa". Začiatkom septembra Európsky súd všeobecnej jurisdikcie v Luxemburgu rozhodol o zrušení sankcií voči Šuľginovi.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. apríl 2024 08:37