Minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Maďarsko by si želalo užšie ekonomické vzťahy Európy s Čínou, vyhlásil šéf rezortu zahraničia Szijjártó

13.09.2023, 10:47
Autor:
TASRTASR

Podľa jeho slov Európska únia je teraz v dosť zlom stave, lebo čelí najvážnejším ekonomickým a bezpečnostným výzvam posledných desaťročí.

Maďarsko by výrazne podporilo prehĺbenie ekonomickej spolupráce medzi Európou a Čínou. Oddelenie týchto dvoch ekonomík by znamenalo "totálny úder" a znemožnilo by zlepšenie konkurencieschopnosti, vyhlásil v stredu v Hongkongu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Informovala o tom maďarská agentúra MTI.

Šéf maďarskej diplomacie vystúpil s prejavom na panelovej diskusii na výročnom stretnutí čínskeho projektu Nová Hodvábna cesta, ktorá je známa aj ako stratégia Jeden pás, jedna cesta.

Podľa jeho slov Európska únia je teraz v dosť zlom stave, lebo čelí najvážnejším ekonomickým a bezpečnostným výzvam posledných desaťročí. Poukázal na to, že na Ukrajine už rok a pol prebieha vojna a EÚ na to reagovala nesprávnymi a neúspešnými krokmi, pretože pri pokuse o izoláciu ozbrojeného konfliktu ho z hľadiska negatívnych dopadov globalizovala.

image

Orbán v októbri odcestuje do Číny na pozvanie Si Ťchin-pinga

"Treba sa vyvarovať toho, aby sa samotná vojna stala globálnou. Každý nový deň naplnený vojnou však zvyšuje nebezpečenstvo eskalácie," upozornil Szijjártó, ktorý v tejto súvislosti označil za nelogický krok, že sa Európa nechala "vyprovokovať" v súťaži o dodávky zbraní Ukrajine so Spojenými štátmi, ktoré sú považované za svetovú vojenskú superveľmoc.

Podľa neho to bola chyba už len preto, že v Európe prebieha vojna, a tak kontinent musí zaplatiť cenu v podobe zhoršujúcej sa konkurencieschopnosti, obetí a chátrajúcej infraštruktúry.

Maďarský minister sankčnú politiku označil za "úplné zlyhanie" a podčiarkol, že stanovené ciele neboli dosiahnuté, pretože Rusko nebolo donútené padnúť na kolená, boje sa neskončili a navyše obmedzenia viac bolia Európu.

Szijjártó vyzval na ešte užšiu, silnejšiu, úspešnejšiu a efektívnejšiu hospodársku spoluprácu medzi Európou a Čínou. Zdôraznil, že namiesto kritizovania a poučovania by mali fungovať vzťahy založené na suverenite a vzájomnej úcte, a namiesto vytvárania blokov by sa malo usilovať o prepájanie a o zachovanie kanálov dialógu. Bez nich by sa totiž medzinárodné spoločenstvo vzdalo nádeje na dosiahnutie mieru.

01 - Modified: 2023-09-13 08:13:25 - Feat.: 1 - Title: Priemyselná výroba v Maďarsku klesla aj v júli, rozsah poklesu sa však zmiernil
01 - Modified: 2024-05-04 09:09:43 - Feat.: - Title: Rozšírenie EÚ na východ je z pohľadu Rakúska skutočným hospodárskym úspechom 02 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 03 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 04 - Modified: 2024-05-03 11:06:42 - Feat.: - Title: Maďarsko obvinilo prevádzača z Moldavy, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu 05 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 20:58