StoryEditor

Odborári a organizácie žiadajú budúcu vládu, aby riešila problémy v školstve

12.09.2023, 15:43
Autor:
TASRTASR

Odborári chcú zvýšenie o minimálne šesť percent HDP, čím by sa Slovensko vyrovnalo vyspelým európskym krajinám.

Odborári a organizácie, pôsobiace v školstve, zdôrazňujú naliehavú potrebu riešenia problémov v slovenskom školstve.

Žiadajú budúcu vládu, ktorá vznikne po voľbách, aby prijala potrebné opatrenia. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda školských odborárov Pavel Ondek.

"Doteraz vlády, ktoré boli, si dávali do svojho programového vyhlásenia, že školstvo je pre nich prioritou, no nikdy to nebolo reálnou prioritou," zdôraznil predseda.

Na utorkovom rokovaní organizácie hovorili o zmenách v atraktívnosti zamestnania pre budúce generácie a absolventov pedagogických a prírodovedeckých fakúlt.

Riešili tiež sociálne postavenie pracovníkov v školstve, finančné zabezpečenie prevádzky škôl a investície do vedy a výskumu.

Ich cieľom je zvýšiť podiel hrubého domáceho produktu (HDP) do školstva. Chcú zvýšenie o minimálne šesť percent HDP, čím by sa podľa Ondeka Slovensko vyrovnalo vyspelým európskym krajinám. Okrem toho sa zaoberali zvyšovaním platov, kurikulárnou reformou, podporou výchovy a vzdelávania a rozvojom vysokých škôl.

Na výzve sa okrem Odborového zväzu školstva a vedy podieľali aj členovia Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl SR, Študentskej rady vysokých škôl, Klubu dekanov fakúlt VŠ SR, Združenia základných škôl Slovenska, Asociácie stredných odborných škôl Slovenska, Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Slovenska, Združenia odborných učilíšť, špeciálnych škôl a špeciálnych výchovných zariadení Slovenska, Asociácie základných umeleckých škôl SR a Asociácie centier voľného času.

Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl a Klub dekanov fakúlt VŠ SR v najbližšom období ešte prerokujú tieto návrhy vo svojich orgánoch, zdôraznil predseda.

Priblížil, že ak budú schválené, politickým stranám ich odošlú v nasledujúcom týždni. S cieľom diskutovať o týchto otázkach sa budú snažiť po zostavení vlády stretnúť s predsedom budúceho vládneho kabinetu, ministrom financií a ministrom školstva.

01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 02 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 04 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 05 - Modified: 2024-04-26 15:46:10 - Feat.: - Title: Odbory v jednej z našich automobiliek vedie bývalý policajt podozrivý z lúpeže
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 14:04