StoryEditor

Pri hľadaní novej práce je dôležitá motivácia a ochota učiť sa, ukázal prieskum

12.09.2023, 09:57
Autor:
TASRTASR

Odborníci okrem získavania zručností kladú dôraz aj na spôsob myslenia, ktorý by mal byť nastavený predovšetkým na rozvoj.

Na slovenskom trhu je aktuálne viac pracovných ponúk ako záujemcov o prácu, pričom až 75 percent ľudí si nájde prácu ľahko. Vyplýva to z dát prieskumu personálnej agentúry Grafton, podľa ktorej sú v súčasnosti firmy viac naklonené prijať flexibilných ľudí s motiváciou. Preto je možné na pracovné ponuky reagovať aj v prípade chýbajúcich špecifických zručností.

Motivácia aj znalosti

"Žijeme v období rýchlych zmien a prístup k práci by mal túto situáciu odrážať. Takže ak vám chýbajú niektoré zručnosti, uvedené v špecifikácii pracovnej ponuky, nevzdávajte to a na ponuku zareagujte. Môžete napríklad zdôrazniť iné svoje schopnosti, ktoré by mohli byť v budúcej práci užitočné. Pre zamestnávateľov je dnes totiž motivácia a ochota učiť sa rovnako dôležitá ako konkrétne znalosti," vysvetlil riaditeľ agentúry Martin Malo.

Jednou z ďalších dôležitých schopností je neustále vzdelávanie v rôznych smeroch. Zručnosti je možné rozšíriť zdokonaľovaním svojho hobby, hľadaním dobrovoľníckych príležitostí čí výmenou znalostí s kolegami. "Ak ste napríklad filmový nadšenec, založte si blog s recenziami. Budúci zamestnávateľ tak získa predstavu o vašich komunikačných a digitálnych zručnostiach," dodali personalisti.

image

Až o štvrtinu viac ciest a diaľníc. Stavebná produkcia na Slovensku medziročne vzrástla o tri percentá

Záujemcovia by podľa personalistov nemali pri hľadaní práce váhať urobiť niečo navyše. S potenciálnym zamestnávateľom sa môžu podeliť s materiálmi, ktoré mu pomôžu kandidáta lepšie spoznať. Ide napríklad o spomínaný blog či ďalšie dáta, ktoré svedčia o pozitívnych vlastnostiach.

Spôsob myslenia

Odborníci okrem získavania zručností však kladú dôraz aj na spôsob myslenia, ktorý by mal byť nastavený predovšetkým na rozvoj. Uchádzačom pomôže pripraviť sa na výzvy, skúšanie nových veci, ale aj zvýšiť si sebadôveru.

Hľadanie správnej práce môže trvať dlhšie, no napriek tomu nemusí byť podľa personalistov časovo náročné. Dôležité je však zvoliť vhodnú stratégiu. V prvom rade je potrebné priebežne aktualizovať svoje profily na sociálnych sieťach, vrátane LinkedIn, aby uchádzač o sebe vytvoril konzistentný obraz.

"Rovnako aktualizujte aj svoj životopis vždy, keď získate nové zručnosti, kvalifikáciu alebo skúsenosti. Budete tak pripravení, keď sa objaví správna príležitosť," doplnili personalisti.

01 - Modified: 2024-05-08 07:52:14 - Feat.: - Title: Väčšina Slovákov vie pokryť životné náklady, no musí škrtiť výdavky, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Týmto autám sa radšej vyhnite. Patria k najmenej spoľahlivým, ukazuje štúdia ADAC 03 - Modified: 2024-05-05 17:37:34 - Feat.: - Title: Žiaci z rómskych komunít by sa podľa 60 percent Slovákov mali vzdelávať oddelene. Škola im môže zlepšiť život 04 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 05 - Modified: 2024-04-30 09:10:00 - Feat.: - Title: Preplatíte aj vyše 20 percent. Stočené kilometre umelo ovplyvňujú cenu áut, tvrdí štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 13:00