StoryEditor

Vydavatelia z mnohých krajín spoločne volajú po zásadách pre umelú inteligenciu

08.09.2023, 15:14
Autor:
ČTKČTK

Hlavnými osami požiadaviek v štvorstrannom dokumente sú etika, transparentnosť a zodpovednosť prevádzkovateľov AI.

Celkovo 26 vydavateľských a novinárskych organizácií z celého sveta, vrátane českej Únie vydavateľov, zverejnilo v stredu spoločné vyhlásenie, v ktorom volajú po prijatí zásad pri využívaní umelej inteligencie.

Prezentujú sa ako predstavitelia tisícov kreatívnych pracovníkov z mediálneho i knižného prostredia a žiadajú, aby AI pri učení sa z ich podkladov rešpektovala duševné vlastníctvo, odkazovala na zdroje použitých informácií alebo rešpektovala pravidlá hospodárskej súťaže a zákony. Pod dokument sa podpísala napríklad Európska rada vydavateľov alebo Svetová asociácia vydavateľov spravodajstva. O podpise dokumentu dnes informovala Únia vydavateľov.

"Hoci technológia umelej inteligencie prinesú verejnosti, tvorcom obsahu, podnikom a celej spoločnosti značné výhody, predstavujú tiež riziká pre udržateľnosť tvorivých odvetví, dôveru verejnosti vo vedomosti, žurnalistiku, vedu a zdravie našich demokracií," uviedli vydavatelia vo vyhlásení.

Hlavnými osami požiadaviek v štvorstrannom dokumente sú etika, transparentnosť a zodpovednosť prevádzkovateľov AI. Vývojári aj prevádzkovatelia AI, ktorí svoj softvér pomocou čerpania dát z už existujúcich textov učia tvoriť nový obsah, by mali rešpektovať duševné vlastníctvo a s ním spojené právne normy. Autori pôvodných textov totiž do ich vzniku investovali a ich vklad by mal byť chránený, myslia si vydavatelia.

Dodávajú tiež, že správcovia AI by mali "zabezpečiť transparentnosť, aby vydavatelia mohli vymáhať svoje práva v prípadoch, keď je ich obsah zahrnutý do tréningových dátových súborov", priradiť obsah pôvodným vydavateľom a priznať ich autorstvu. Upozorňujú, že by AI nemala skresľovať pôvodné diela, pracovať v súlade s ľudskými hodnotami či rešpektovať súkromie a osobné údaje užívateľov, ktorí sa rozhodli s AI spolupracovať.

Popri EPC, WAN-IFRA a českej Únii vydavateľov dokument podpísali aj vydavateľské organizácie z Dánska, Fínska, Argentíny, Brazílie, Japonska, Kanady, Kolumbie alebo Južnej Kórey.

01 - Modified: 2024-08-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Malá letná búrka či predzvesť hurikánu? 02 - Modified: 2024-08-09 12:36:09 - Feat.: - Title: Tržby TSMC v júli vzrástli. Silný dopyt vyvolali čipy pre umelú inteligenciu 03 - Modified: 2024-08-04 22:00:26 - Feat.: - Title: Keď je všetko AI 04 - Modified: 2024-07-19 09:49:51 - Feat.: - Title: Vieme, ktorý zdroj energie s nástupom umelej inteligencie najviac zdražie 05 - Modified: 2024-06-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Užite si dovolenku a staňte sa hviezdou sociálnych sietí s Galaxy AI
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. september 2024 06:19