StoryEditor

Súdny proces v korupčnej kauze Štefana Žigu odročili na október

08.09.2023, 10:53
Autor:
TASRTASR

Predvolaný bude aj kľúčový svedok prípadu, exšéf finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník.

Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze obžalovaného podnikateľa Štefana Žigu odročili na 23. októbra. Cez telemost by mal doobeda vypovedať svedok Marián Kučerka. Predvolaný bude aj kľúčový svedok prípadu, exšéf finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník. V piatok o tom informoval samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Slobodník mal opätovne vypovedať už na piatkovom hlavnom pojednávaní, ale obhajoba namietala, že sa nemala čas vopred oboznámiť s navrhovaným dôkazom prokuratúry. "Obhajoba to nepochybne považuje za porušenie práva na obhajobu," zdôraznil advokát obžalovaného Sergej Romža. Samosudca sa napokon rozhodol preložiť výsluch Slobodníka a vykonanie nového dôkazu na október.

image

Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje proces v korupčnej kauze obžalovaného podnikateľa Štefana Žigu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus to považuje za obštrukciu zo strany obhajoby. "Došlo zrejme k pochybeniu súdnej kancelárie, ktorá jej vopred nedoručila návrh. Myslím si, že návrh je veľmi stručný a poskytnutý čas mal obhajobe postačovať," podotkol.

Prokurátor predpokladá, že ak by súd pristúpil aj k vykonaniu dôkazov navrhnutých obhajobou, potrebná by bola opäť prítomnosť Slobodníka. Aj preto podľa neho súd preložil výsluch svedka na október. "Súd takto zrejme rozhodol z dôvodu účelnosti konania," ozrejmil Harkabus.

Obhajoba navrhuje aj ďalšie vykonanie dôkazov v podobe opätovného výsluchu dvoch svedkov a prehratia zvukového záznamu i tzv. screenshotu komunikácie medzi Petrom Petrovom a Bernardom Slobodníkom. O návrhoch na doplnenie dokazovania rozhodne sudca.

Obžalobu na Štefana Žigu podali pre podozrenie z podplácania Slobodníka, ku ktorému malo prichádzať v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky. Celkovo mal Štefan Ž. podľa obžaloby odovzdať Slobodníkovi minimálne 85-tisíc eur.

Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach. Obžalovaný, ktorý má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom národnej rady Petrom Žigom, vinu odmieta.

01 - Modified: 2024-04-25 11:21:04 - Feat.: - Title: Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč, kde figuruje aj Kočner, zrušili 02 - Modified: 2024-04-16 16:30:00 - Feat.: - Title: Benefity kajúcnikov spôsobili odročenie pojednávania v kauze obžalovaného Štefana Žigu 03 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 18:09