StoryEditor

Pediatri sú rozhorčení z diania v parlamente, apelujú na prijatie zmien

07.09.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR

Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti opätovne vyzvala politikov, aby situáciu v pediatrii riešili.

Pediatri sú znepokojení a rozhorčení z diania v Národnej rade. Upozorňujú, že neprijatie zmien pre pediatriu bude mať vplyv na rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti opätovne vyzvala politikov, aby situáciu v pediatrii riešili.

Pediatri vyjadrili rozhorčenie nad neúspešným otvorením štvrtkovej mimoriadnej schôdze, na ktorej sa malo okrem iného hlasovať o skrátení fungovania ambulantných pohotovostí či zvýšení poplatkov na urgentoch a pohotovostiach. V tejto súvislosti opäť vyzvali politikov, aby prevzali zodpovednosť a pridali sa k záchrane "potápajúcej sa lode".

"V prípade, že zajtra nebude otvorená schôdza a nebudú prijaté žiadne opatrenia - bez ohľadu na oficiálne vyjadrenia politikov prečo a kvôli čomu, vezmeme na vedomie, že politici tejto krajiny nechali pediatrov, aby sa zariadili. Budeme nútení pripraviť také opatrenia, ktoré nám umožnia zabezpečiť aspoň základné a neodkladné fungovanie zdravotnej starostlivosti o deti," uviedli pediatri.

Varujú, že v miestach, kde je situácia neúnosná, nebude možné poskytovať zdravotnú starostlivosť v takom rozsahu ako doteraz.

"V miestach, kde nesú kolegyne a kolegovia na svojich pleciach neúnosné množstvo práce v dennej či pohotovostnej službe, prispôsobia svoju činnosť svojim možnostiam a nebudú viac robiť na úkor svojho fyzického či psychického zdravia," dodala SSPPS SLS.

Skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí prináša návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Poslanci o nej mali rokovať na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú sa nepodarilo otvoriť. Opäť sa ju pokúsia otvoriť v piatok.

Na opatreniach sa zhodli aj zástupcovia ambulancií a nemocníc počas okrúhleho stola na pôde ministerstva zdravotníctva.

Rezort ich navrhol potom, ako vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb pre nedostatok personálu a ich preťaženosť.

 

01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 03:49