StoryEditor

Vláda už neuvažuje nad cenovou reguláciou potravín. Viedlo by to k ich nedostatku

06.09.2023, 14:42
Autor:
TASRTASR

Trhy dokážu regulovať marže a ceny oveľa efektívnejšie ako vládne regulácie. Štáty totiž nepoznajú výrobné náklady firiem ani dopyt spotrebiteľov.

Súčasný vývoj neodôvodňuje priamu cenovú reguláciu konkrétnych druhov potravín. Uviedlo to Ministerstvo financií v Analýze cenového vývoja základných druhov potravín, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

Ustanovenie o povinnosti ministerstva financií vykonať analýzu bolo do zákona o cenách doplnené zákonom 279 z roku 2023.

Tempo rastu cien sa stabilizovalo

Tempo rastu cien potravín na Slovensku sa podľa analýzy MF v roku 2023 stabilizovalo a v júli spotrebiteľské ceny potravín po dlhom čase klesli. Inflácia zvoľnila v celom regióne V4 a k stabilizácii prispel aj pokles cien energií na svetových trhoch. Zisky v potravinovej vertikále boli podľa rezortu v roku 2022 zvýšené, ale ku koncu roka sa marže znížili.

Rezort financií pripomenul, že členské štáty EÚ nezaviedli cenovú reguláciu na potraviny, ojedinelé pokusy o cenovú reguláciu v niektorých štátoch nedopadli dobre. V prvom rade vlády nemajú dostatok informácií, aby mohli zaviesť efektívnu reguláciu cien a marží.

Trhy dokážu regulovať marže a ceny oveľa efektívnejšie ako vládne regulácie. Štáty totiž nepoznajú výrobné náklady firiem ani dopyt spotrebiteľov.

Viedlo by to k nedostatku potravín

Cenová regulácia by preto podľa rezortu viedla k nedostatku potravín, zníženiu poľnohospodárskej produkcie, neodôvodnenému poklesu ziskov firiem, respektíve k tvorbe strát a nakoniec aj ku kolapsu niektorých potravinových vertikál. To by malo dlhodobo negatívne efekty na kupujúcich, predávajúcich a aj potravinovú bezpečnosť.

Krajiny, ktoré pristúpili k cenovej regulácii vybraných potravinárskych výrobkov, okrem problémov s výpadkami v zásobovaní takýmito potravinárskymi výrobkami podľa analýzy rovnako zaznamenávajú nárast cien neregulovaných tovarov a služieb, ktorých spotrebu však mnohé domácnosti nedokážu znížiť, respektíve odložiť (napr. pracie prášky).

"Na základe týchto argumentov neodporúčame zavádzať na Slovensku neefektívne regulačné opatrenia (regulácia cien a marží), ktoré so sebou prinášajú príliš veľa negatívnych dosahov do vertikály a na štátny rozpočet a podporujeme kompenzačné opatrenia, adresnú podporu nízkopríjmových skupín," zdôraznil v závere analytického materiálu rezort financií.

Pri tvorbe analýzy sa vychádzalo aj z materiálu "Tlmenie dopadov inflácie a lepšia cenová stabilita potravín a poľnohospodárskych produktov na Slovensku" Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorý je výsledkom okrúhlych stolov za účasti relevantných záujmových skupín a odborných inštitúcií a ktorý bol vzatý na vedomie vládou na rokovaní 21. júna 2023.

01 - Modified: 2024-05-03 13:10:14 - Feat.: - Title: Potraviny sú drahšie na celom svete, najviac bolo zasiahnuté mäso 02 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 03 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 05 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 01:54