Sociálna poisťovňa. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Väčšina poberateľov sirotského dôchodku nemá oznamovacie povinnosti, pripomína Sociálna poisťovňa

05.09.2023, 10:20
Autor:
TASRTASR

Pokiaľ študent prerušil štúdium, prestáva byť nezaopatreným dieťaťom, a teda nemá nárok na výplatu sirotského dôchodku.

Študenti, ktorí poberajú sirotský dôchodok a pokračujú v štúdiu, nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne oznamovacie ani iné povinnosti. Informáciu o tom, že naďalej pokračujú v štúdiu a sú zapísaní do ďalšieho ročníka, poskytne poisťovni Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu cez elektronický informačný systém. Výnimkou sú študenti tých škôl, ktoré neposkytujú údaje ministerstvu školstva, informovala poisťovňa v utorok.

Ide napríklad o školy patriace do pôsobnosti rezortov obrany a vnútra a študentov-siroty, ktorí študujú v zahraničí. Platí to aj v prípade, ak pokračujú po ukončení strednej školy na prvom stupni vysokoškolského štúdia alebo po ukončení prvého stupňa vysokej školy na druhom stupni vysokoškolského štúdia s tým, že mali v lete prerušenú výplatu sirotského dôchodku. Títo poberatelia by v záujme skoršieho vyplatenia dávky mali potvrdenie o návšteve školy predložiť sociálnej poisťovni.

image

Ste invalidný penzista? Pozrite sa, ako sa vám zmenil spôsob vyplácania a výška dávok

Pokiaľ študent prerušil štúdium, prestáva byť nezaopatreným dieťaťom, a teda nemá nárok na výplatu sirotského dôchodku. "Vyplácanie sirotského dôchodku sa mu obnoví opäť až po začatí štúdia. Potrebuje k tomu predložiť žiadosť o pokračovanie vo výplate sirotského dôchodku spolu s potvrdením o návšteve školy, ak študuje v zahraničí alebo v školách silových rezortov," doplnila SP.

Ukončením štúdia sa študentovi končí nárok na výplatu sirotského dôchodku. Pokiaľ ukončil bakalárske štúdium a chce pokračovať v magisterskom, termínom ukončenia štúdia je termín bakalárskej skúšky. V lete sa mu preto výplata sirotského dôchodku prerušila. Následne po začiatku magisterského štúdia je potrebné, aby SP predložil žiadosť o uvoľnenie výplaty dávky a priložil k nej potvrdenie aj o štúdiu.

image

Študenti majú o brigády záujem, mesačne ich zmluvy podpisuje 85-tisíc

Po ukončení stredoškolského štúdia je termínom ukončenia výplaty sirotského dôchodku 31. august v záverečnom roku štúdia. Ak študent chce pokračovať v bakalárskom štúdiu na vysokej škole, po začiatku štúdia môže v záujme plynulého pokračovania výplaty dávky potvrdenie o návšteve školy predložiť poisťovni aj sám. "Sociálna poisťovňa študentovi opäť začne sirotský dôchodok vyplácať až po doručení žiadosti s potvrdením školy a doplatí mu ho aj za obdobie júl a august tohto roku," dodala poisťovňa.

SP ku koncu augusta tohto roku vyplácala celkovo 18 251 sirotských dôchodkov s priemernou výškou 189,32 eura.

01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 07:24