StoryEditor

Guatemalský súd dočasne zrušil pozastavenie činnosti strany prezidenta Arévala

03.09.2023, 20:21
Autor:
ČTKČTK

Zrušenie príkazu na pozastavenie činnosti je platné do konca októbra, keďže volebný zákon neumožňuje pozastaviť činnosť strany vo volebnom období.

Guatemalský volebný súd dočasne zrušil príkaz na pozastavenie činnosti strany Semilla (Semienko) zvoleného prezidenta Bernarda Arévala. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Zrušenie príkazu na pozastavenie činnosti je platné do konca októbra, keďže volebný zákon neumožňuje pozastaviť činnosť strany vo volebnom období. Zatiaľ nie je jasné, ako to bude so stranou po uplynutí tohto obdobia, či bude jej činnosť opäť pozastavená.

Arévalo, ktorý v predvolebnej kampani sľuboval boj proti korupcii, drvivo zvíťazil v druhom kole volieb, ktoré sa konalo 20. augusta. Krátko predtým, ako Najvyšší volebný súd oficiálne potvrdil jeho víťazstvo, bolo strane Semilla oznámené, že jej bola pozastavená činnosť pre nedostatky v registrácii.

Arévalo v prezidentských voľbách porazil niekdajšiu prvú dámu Sandru Torresovú podporovanú guatemalskými konzervatívnymi kruhmi. Úrad by mal prevziať 14. januára budúceho roka. Bývalý diplomat sa stal veľkým prekvapením prezidentských volieb v najľudnatejšej krajine Strednej Ameriky, keď sa jemu a jeho strane podarilo vybudovať rozsiahle protikorupčné hnutie. Arévalovo víťazstvo možno podľa analytikov vnímať ako odmietnutie zavedených guatemalských politických strán. Odkedy postúpil do druhého kola volieb, však jeho strana čelí radu útokov.

Guatemala sa potýka s chudobou, v ktorej žije na desať miliónov zo 17,6 milióna obyvateľov, a s vysokou mierou korupcie. Mnoho Guatemalčanov sa snaží emigrovať, a to predovšetkým do Spojených štátov. Arévalo, ktorý je synom prvého demokraticky zvoleného guatemalského prezidenta, preto v kampani sľuboval zmenu starých poriadkov, ktorých symbolom bola do istej miery aj konzervatívna kandidátka Torresová.

01 - Modified: 2023-08-20 17:15:57 - Feat.: - Title: Guatemalčania rozhodujú o prezidentovi v druhom kole, favorit je prekvapivý 02 - Modified: 2023-05-18 04:37:09 - Feat.: - Title: Guatemalu a juh Mexika zasiahlo zemetrasenie, cunami nehrozí 03 - Modified: 2023-05-05 13:00:04 - Feat.: - Title: V Guatemale vybuchla sopka Volcán de Fuego, úrady evakuovali 250 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 21:28