StoryEditor

Indický podnik Adani čelí obvineniu, že manipuloval s cenou akcií svojich firiem

31.08.2023, 15:21
Autor:
ČTKČTK

Indický podnikateľ má blízko k premiérovi Naréndrovi Módímu a dlhodobo čelí obvineniam opozičných politikov, že ťaží zo svojich politických väzieb.

Indický konglomerát Adani čelí novej kontroverzii. Dnes zverejnená správa investigatívnej skupiny OCCRP uvádza, že skupina používala fondy na obchádzanie pravidiel, ktoré bránia manipulácii s cenami akcií. Konglomerát podľa správy investoval milióny dolárov do akcií svojich vlastných divízií prostredníctvom offshorových štruktúr.

OCCRP spomína dvoch investorov, ktorí podľa nej v mene skupiny nakupovali a predávali akcie. Skupina Adani tieto tvrdenia odmietla a označila ich za neopodstatnené. Príslušné fondy vyšetruje Indická komisia pre cenné papiere SEBI.

OCCRP vymenovala dva offshorové fondy so sídlom na Mauríciu, a to Emerging India Focus Fund a EM Resurgent Fund. Tie sú hlavnými investormi v niektorých spoločnostiach skupiny Adani prostredníctvom investičného fondu so sídlom na Bermudách s názvom Global Opportunities Fund.

Menované fondy nakúpili podľa investigatívnej skupiny osem až 14 percent akcií štyroch divízií skupiny, a síce Adani Power, Adani Enterprises, Adani Ports a Adani Energy Solutions. Fondy vymenované v správe sú už súčasťou regulačného vyšetrovania a všetky nové skutočnosti budú posúdené regulačným orgánom, uviedli zdroje agentúry Reuters.

Konglomerát Adani pôsobí v Indii a ďalších krajinách v celom rade odvetví. Obchoduje s komoditami, prevádzkuje letiská a prístavy, poskytuje verejné služby a pôsobí v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Na jej čele stojí miliardár Gautam Adaní, ktorý v aktualizovanom rebríčku miliardárov agentúry Blomberg zaujíma s odhadovaným majetkom za 64,1 miliardy dolárov  20. pozíciu.

Indický podnikateľ má blízko k premiérovi Naréndrovi Módímu a dlhodobo čelí obvineniam opozičných politikov, že ťaží zo svojich politických väzieb. To však Adanie odmieta.

Začiatkom tohto roka otriasli povesťou aj hodnotou konglomerátu závery analytikov zo spoločnosti Hindenburg Research. Tí tvrdia, že sa firmy zo skupiny Adani desiatky rokov podieľali na manipuláciách s akciami a na účtovných podvodoch. Mali podľa analytikov aj značné dlhy, ktoré celú skupinu stavali na neistú finančnú základňu. Aj v tomto prípade skupina Adani obvinenia odmietla, a navyše ich označila za útok na Indiu.

Na vyšetrovanie týchto obvinení zo strany SEBI v súčasnosti dohliada komisia vymenovaná indickým najvyšším súdom.

Správa OCCRP uvádza, že dvaja investori roky obchodovali s akciami Adani Group v hodnote stoviek miliónov dolárov. Obaja muži podľa nej majú úzke väzby na rodinu Adání a boli riaditeľmi a akcionármi spoločností spojených so skupinou.

Investigatívna skupina uviedla, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by finančné prostriedky, ktoré použili na svoje investície, pochádzali od rodiny Adanie. Dodala ale, že zo správ a dokumentov, ktoré investigatívni žurnalisti prešli, "poskytujú dôkazy", že ich obchodovanie s akciami Adani bolo koordinované s rodinou.

01 - Modified: 2024-05-03 13:50:34 - Feat.: - Title: Tesla kvôli kopírovaniu ochrannej známky žaluje svojho indického menovca 02 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 03 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 04 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 04:54