StoryEditor

Čecha, ktorý v Ríme prepadol reštauráciu, nemožno vypočuť, chýba tlmočník

26.08.2023, 18:33
Autor:
ČTKČTK

Starší muž, ktorý je podľa médií bez domova, zostáva vo väzbe, pretože sa úrady domnievajú, že môže byť nebezpečný.

Muža z Česka, ktorý sa vo štvrtok pokúsil prepadnúť reštauráciu na druhej najväčšej rímskej stanici Tiburtina, nebolo možné doteraz vypočuť.

Talianskym úradom sa totiž nepodarilo zohnať tlmočníka do češtiny, píše dnes denník La Repubblica. Starší muž, ktorý je podľa médií bez domova, tak zostáva vo väzbe, pretože sa úrady domnievajú, že môže byť nebezpečný.

České ministerstvo zahraničia ani veľvyslanectvo v Ríme ale o prípade nemajú informácie, vedia o ňom iba z médií. Na otázku ČTK to dnes oznámila vedúca komunikácie s médiami ministerstva zahraničia Mariana Wernerová.

"Náš zastupiteľský úrad v Ríme o tomto prípade nemá informácie, a to ani od talianskej polície. Správu, že by malo ísť o českého občana, sme zachytili len v médiách. Dodám, že spolupráca našej ambasády a talianskej polície je v týchto veciach častá. Bežne s nami riešia aj poskytovanie tlmočníckych služieb, "uviedla Wernerová. Prípad preto ďalej preverovať nebudú, dodala.

Podľa médií sa muž pokúsil prepadnúť reštauráciu Chef Express a po zamestnankyni žiadal vydanie tržby. Mieril na ňu pri tom plynovou pištoľou, z ktorej následne vystrelil. Muža zadržal okoloidúci a potom privolaná polícia.

Čech je vo väzbe aj kvôli tomu, že v jeho batožine polícia našla kušu a šípy. Sudca v piatok potvrdil väzbu, pretože sa na základe vyšetrovania polície domnieva, že je zadržaný nebezpečný.

Celé konanie však brzdí to, že v Ríme nebol v uplynulých dňoch k dispozícii tlmočník do češtiny. V polovici augusta sa totiž Rím vyľudňuje a mnoho ľudí odchádza na dovolenku.

Bezradné bolo podľa tlače aj české veľvyslanectvo. "Starší muž nechápe, čo sa deje, nemôže podať svoju verziu príbehu a nemôže sa obhajovať, pretože chýba tlmočník," uviedol denník La Repubblica.

Políciu hlavne zaujíma, prečo mal Čech so sebou kušu. Nové jednanie by sa malo uskutočniť v utorok, keď súd dúfa, že sa mu podarí tlmočníka do češtiny zohnať.

01 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 04 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 05 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 14:54