ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Hernich Mišovič
StoryEditor

Politici v predvolebnej kampani nemyslia na zamestnancov, upozorňujú odbory

25.08.2023, 15:15
Autor:
TASRTASR

Konfederácia odborových zväzov preto organizuje predvolebnú debatu s lídrami politických strán, ktorá sa bude konať 20. septembra.

Z ekonomicky aktívneho obyvateľstva na Slovensku je viac ako dva milióny ľudí v postavení zamestnanca. Napriek tomu v predvolebnej diskusii viac rezonujú témy ako posudzovanie konkurencieschopnosti, napredovanie hospodárstva na základe makroekonomických údajov a rôznych hodnotení stavu podnikateľského prostredia. Udržateľný a rovnovážny rast je ale závislý od práce kvalifikovaných zamestnancov. V piatok na to upozornila hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová.

Životná úroveň

Pri posudzovaní stavu ekonomiky a hospodárskeho vývoja sa prihliada na základné makroekonomické ukazovatele. Tie ale nevyjadrujú skutočnú životnú úroveň zamestnanca.

image

Volebný model: Náskok Smeru sa zmenšil, Hlas padá. Ako by volili Slováci po veľkej akcii NAKA?

"Aj pri prijímaní právnych úprav sa prihliada predovšetkým na vplyvy na verejné financie, na podnikateľské prostredie a vplyvy na zamestnávateľov, prípadne na znižujúcu sa konkurencieschopnosť krajiny," uviedli odbory s tým, že sociálne vplyvy na zamestnancov sa často posudzujú okrajovo bez hlbších súvislostí.

Jednostranné zameranie na priemyselnú výrobu s nízkym stupňom inovácií a postavenie konkurencieschopnosti na politike nízkych miezd je pre budúcnosť Slovenska podľa odborov neudržateľné. Zároveň možno očakávať riziká znižovania miezd, pracovných a sociálnych štandardov a následného oslabovania schém sociálneho zabezpečenia. Tieto témy politici v predvolebnej diskusii ale neriešia.

image

Bizár slovenskej politickej scény: v panoptiku strán kandidujúcich vo voľbách sú ich lídrami aj kriminálnici

Dva milióny zamestnancov

"Z ekonomicky aktívneho obyvateľstva na Slovensku sú viac ako dva milióny v postavení zamestnanca. To je každý druhý volič, čo by malo byť dostatočne motivujúce pre politických predstaviteľov, aby predvolebná kampaň, volebné programy, ako aj následné programové vyhlásenie vlády na zamestnancov nezabúdali," vyjadrila sa prezidentka Konfederácie Monika Uhlerová.

Odbory preto organizujú predvolebnú debatu s lídrami politických strán, ktorá sa bude konať 20. septembra. Chce tak umožniť svojim členom a verejnosti získať komplexný pohľad na to, ktoré strany ponúkajú odborné znalosti a riešenia v oblasti zamestnaneckého prostredia.

01 - Modified: 2023-12-18 14:13:40 - Feat.: - Title: Nikoho sme neoklamali, hlasy sme si nekupovali, reaguje hnutie Slovensko na trestné oznámenie Únie Rómov 02 - Modified: 2023-12-19 14:00:00 - Feat.: - Title: Mirka Števková poľuje na chémiu v drogérii. Ako prečítať etikety? 03 - Modified: 2023-12-04 10:40:04 - Feat.: - Title: Politické strany dostanú za výsledky volieb za štyri roky takmer 93 miliónov eur 04 - Modified: 2023-11-13 14:58:37 - Feat.: - Title: Prvý povolebný prieskum: Súčasná vláda by nevznikla, Uhríkova Republika by sa dostala do parlamentu 05 - Modified: 2023-10-16 19:14:18 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Proti Galkovi nemám žiadnu zášť. Pellegrini môže v úrade začať s prezidentskou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 15:43