Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vzdušný priestor Slovenska obchádza časť letov pre vysoké náklady, ukázala kontrola NKÚ

25.08.2023, 11:23
Autor:
TASRTASR

Pre porovnanie, za prelet Maďarskom platia dopravcovia v tomto roku o viac ako polovicu menej.

Za prelet slovenským vzdušným priestorom platia dopravcovia najvyššiu sumu v porovnaní so susednými krajinami. Jedným z dôvodov vysokých nákladov za traťové navigačné služby sú aj veľmi vysoké benefity pre zamestnancov dohodnuté v kolektívnej zmluve. Vyplýva to z aktuálnej kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.

Maďarsko lacnejšie o polovicu

Kontrola, ktorú NKÚ uskutočnil v štátnom podniku Letové prevádzkové služby, sa týkala rokov 2019 až 2022 a súvisiacich období. Pre porovnanie, za prelet Maďarskom platia dopravcovia v tomto roku o viac ako polovicu menej. Na Slovensku je to 72,23 eura za traťovú jednotku, u našich južných susedov platia 33,68 eura.

image

Tvrdé následky zmien v letectve. Vyššie ceny leteniek sú nevyhnutné, u nízkonákladoviek aj dvojnásobne

"Osobné náklady tvorili v kontrolovanom období okolo 60 percent celkových nákladov tohto štátneho podniku. Môže za to aj neštandardne štedrá kolektívna zmluva, ktorá napríklad priznáva aj možnosť dvojročného odchodného pre niektoré pozície, na čo však podnik musí zarobiť. Vzdušný priestor Slovenska preto nie je využívaný tak, ako by mohol byť, výnosy štátneho podniku by mohli byť vyššie," zdôraznil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Šéf kontrolórov doplnil, že si uvedomuje, že leteckí dispečeri sú vysoko žiadaná, nedostatková a veľmi zodpovedná profesia. Sociálne benefity dohodnuté v kolektívnej zmluve je však podľa Andrassyho potrebné v tomto podniku zreálniť. Priemerná hrubá mzda všetkých zamestnancov Letové prevádzkové služby je zhruba päťtisíc eur, benefity leteckých dispečerov sú niekoľkonásobne vyššie.

Chýbajúca koncepcia

Na základe zistení kontrolóri taktiež upozorňujú na chýbajúcu samostatnú aktuálnu koncepciu civilného letectva. "Treba určiť, ako poskytovať letecké služby aj na menších, stratových letiskách a taktiež vyriešiť financovanie modernizačného dlhu. Povinnosťou štátneho podniku je totiž poskytovať letové navigačné služby aj napriek ich stratovosti," upozornil Andrassy.

NKÚ preto odporúča Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti, aby zaviazal Ministerstvo dopravy vypracovať koncepciu a stratégiu rozvoja civilného letectva, v ktorej by boli zadefinované požiadavky a rozsah služieb poskytovaných Letovými prevádzkovými službami na jednotlivých letiskách na Slovensku, spôsob riešenia nedostatočných výnosov na letiskách s nižšou letovou prevádzkou či zdroje na obnovu zastaraných zariadení.

"Kontrolóri v podniku zistili aj nedodržanie niektorých zákonov, a to zákona o štátnom podniku, Občianskeho zákonníka, zákona o účtovníctve a postupov účtovania pre podnikateľov," doplnilo NKÚ.

01 - Modified: 2024-05-02 13:40:42 - Feat.: - Title: Nečakane zomrel druhý whistleblower, ktorý svedčil proti spoločnosti Boeing 02 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 03 - Modified: 2024-04-29 17:23:53 - Feat.: - Title: V Bratislave pribudnú nové lety: Ohlásili priame linky do štyroch exotických destinácií 04 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 05 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 18:22