StoryEditor

Pri kúpe ojazdeného auta by si len 37 percent ľudí overilo jeho históriu, ukázal britský prieskum

25.08.2023, 10:58
Autor:
TASRTASR

Približne 32 percent opýtaných vyhlásilo, že si neradi priplatia za kúpu vozidla od renomovaného predajcu, pretože si radšej kúpia lacnejšie vozidlo.

Len 37 percent kupujúcich by si pri kúpe ojazdeného auta skontrolovalo jeho históriu. Vyplýva to z prieskumu realizovaného britskou poradenskou skupinou VSTAG, ktorý zistil, že stále častejšie nespoľahliví, často falošní predajcovia ponúkajú ojazdené vozidlá aj za polovicu ceny, než by mali stáť. O prieskume informovala skupina AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA Auto.

Vyše tretina

Iba 37 percent respondentov v britskom prieskume uviedlo, že by si pred kúpou ojazdeného vozidla overilo jeho históriu. Približne 32 percent opýtaných potom vyhlásilo, že si neradi priplatia za kúpu vozidla od renomovaného predajcu, pretože si radšej kúpia lacnejšie vozidlo, aj keby pochádzalo od neznámeho predajcu.

"Po kúpe bytu alebo domu je auto pravdepodobne najväčším nákupným výdajom v našom živote, preto by takú kúpu nemal žiadny kupujúci uponáhľať a nedať sa nalákať na prvú kvázivýhodnú ponuku. Jedna rada je zásadná, skôr než za vozidlo zaplatíte, prezrite si ho naživo," uviedol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ skupiny AURES Holdings.

image

Obľubujete nákup dovezených jazdeniek? Pre stočené kilometre čelíte dvojitému riziku

Pokiaľ chce predávajúci zaplatiť za auto dopredu bez toho, aby ste ho videli, malo by to byť vážnym varovaním. V prípade ponuky renomovaného predajcu, ktorý ponúkané vozidlo vlastní, nie iba sprostredkováva, máte istotu, že preberá aj plnú zodpovednosť za jeho kvalitu a za auto tak ručí. Takýto automobil je možné tiež v priebehu niekoľkých dní vymeniť za iný a môžete získať aj poistenie proti elektrickým a mechanickým chybám a hlavne doživotnú záruku legálneho pôvodu vozidla," doplnil Vaněček.

Britská spoločnosť VSTAG realizovala prieskum medzi viac ako 2000 kupcami ojazdených automobilov vo Veľkej Británii a zistila, že takmer polovica z nich by za vozidlo zaplatila vopred priamo zo svojho bankového účtu bez toho, aby si overili solventnosť predávajúceho. Viac ako 20 percent opýtaných potom uviedlo, že vzhľadom na rastúcu finančnú záťaž by si kúpili ojazdený automobil, ak by ho vyhodnotili ako "výhodnú ponuku".

image

Kompaktný Hyundai už má aj slovenské ceny. Ukazuje, že zdražovanie vozidiel nekončí

Kontrola

"Hoci Slováci sú viac nedôverčiví ako Briti, stále častejšie počúvame, že vidina nižšej ceny nakoniec ´dobehla´ nejedného kupujúceho, ktorý sa rozhodol dôverovať neznámemu predajcovi na internete namiesto toho, aby dôveroval rokmi preverenému veľkému predajcovi," zdôraznil Vaněček.

Podčiarkol, že pri kúpe ojazdeného vozidla netreba posielať peniaze za vozidlo, ktoré kupujúci nevidel. Pred zaplatením celej sumy je potrebné prehliadnuť si kupované auto a skontrolovať, či cena ojazdeného vozidla zodpovedá trhovej hodnote. Automobil treba vyskúšať počas dostatočne dlhej skúšobnej jazdy. Vždy si treba overiť históriu ojazdeného vozidla.

Britský prieskum VSTAG tiež zistil, že podvody pri kúpe ojazdeného vozidla sú najčastejšie medzi mladými ľuďmi vo veku 18 až 24 rokov a obyvateľmi Londýna. Obeťou podvodu sa stal každý desiaty obyvateľ spomínaného mesta a 13 % mladých ľudí, ktorí sa zúčastnili prieskumu.

01 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Týmto autám sa radšej vyhnite. Patria k najmenej spoľahlivým, ukazuje štúdia ADAC 02 - Modified: 2024-05-05 17:37:34 - Feat.: - Title: Žiaci z rómskych komunít by sa podľa 60 percent Slovákov mali vzdelávať oddelene. Škola im môže zlepšiť život 03 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 04 - Modified: 2024-04-30 09:10:00 - Feat.: - Title: Preplatíte aj vyše 20 percent. Stočené kilometre umelo ovplyvňujú cenu áut, tvrdí štúdia 05 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 03:28