StoryEditor

Dlhšie trvanie smogu môže nepriaznivo vplývať na deti či tehotné ženy

23.08.2023, 16:32
Autor:
TASRTASR
  • ÚVZ radí skrátiť dobu vetrania obytných miestností. Ľudia by sa tiež mali vyhnúť domácim prácam a aktivitám, ktoré zvyšujú potrebu vetrania v byte. Ide napríklad o práce s použitím farieb, lakov a lepidiel, brúsenie či fajčenie.
  • Slovenský hydrometeorologický ústav v utorok vydal upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón v okresoch Bratislava a Pezinok.
  • "Vzhľadom na charakter počasia sa predpokladá pretrvávanie koncentrácií prízemného ozónu, ktoré prekračujú informačný prah pre ozón na západe Slovenska," uviedol ústav.

Dlhšie trvanie smogu môže mať nepriaznivé účinky na zdravie citlivých skupín ľudí. Ide napríklad o deti, tehotné ženy, osoby s chronickým ochorením dýchacieho systému či s oslabenou imunitou.

Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s vyhlásením smogovej situácie v okresoch Bratislava a Pezinok. Počas jej trvania odporúča obmedziť pobyt vonku či menej vetrať.

"Odporúčame skrátiť čas pobytu vonku"

"Ak patríte do citlivej skupiny obyvateľov, odporúčame skrátiť čas pobytu vonku. Vonku nešportujte ani nevykonávajte ťažšiu fyzickú prácu, pretože v týchto prípadoch človek dýcha intenzívnejšie a vdýchne väčšie množstvo znečisteného vzduchu," odporučila vedúca odboru hygieny životného prostredia úradu Milada Eštóková.

ÚVZ zároveň radí skrátiť dobu vetrania obytných miestností. Ľudia by sa tiež mali vyhnúť domácim prácam a aktivitám, ktoré zvyšujú potrebu vetrania v byte. Ide napríklad o práce s použitím farieb, lakov a lepidiel, brúsenie či fajčenie.

Hydrometeorologický ústav varuje

Najvyššie hodnoty znečisťujúcich látok bývajú podľa ÚVZ v ranných hodinách a večer po západe slnka. "Pre pobyt vonku zvoľte najpriaznivejší časový úsek dňa. Najlepšie podmienky pre pobyt vonku aj vetranie sú teda v skorých popoludňajších hodinách," odporúča úrad.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v utorok vydal upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón v okresoch Bratislava a Pezinok. "Vzhľadom na charakter počasia sa predpokladá pretrvávanie koncentrácií prízemného ozónu, ktoré prekračujú informačný prah pre ozón na západe Slovenska," uviedol ústav.

01 - Modified: 2024-03-30 22:28:31 - Feat.: - Title: Meteorológovia vyhlásili v Česku smogovú situáciu, dôvodom je piesok zo Sahary 02 - Modified: 2024-02-02 14:41:13 - Feat.: - Title: V pakistanskom Láhaure pre smog prudko stúpol počet zápalov pľúc medzi deťmi 03 - Modified: 2023-11-13 13:59:26 - Feat.: - Title: Tri indické mestá sú po sviatku svetiel medzi desiatkou najviac znečistených 04 - Modified: 2023-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Závoj, ktorý nadchýna i desí. Prečo nás fascinuje hmla 05 - Modified: 2023-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhadná súvislosť medzi znečistením ovzdušia a samovraždami. Mohol by čistejší vzduch znížiť ich riziko?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 00:58