StoryEditor

Zásahový tím pre medveďa hnedého aktuálne hliadkuje v Kľačne pri Prievidzi

23.08.2023, 14:08
Autor:
TASRTASR

Na pohyb celkovo piatich medveďov v Kľačne z noci na stredu upozornili policajti, jeden z jedincov poškodil oplotenie pri rodinnom dome.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody momentálne hliadkuje v Kľačne v súvislosti s výskytom šeliem na dennej báze. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu organizácie Kristína Bocková.

Na pohyb celkovo piatich medveďov v Kľačne z noci na stredu upozornili policajti, jeden z jedincov poškodil oplotenie pri rodinnom dome. "Do stredajšieho rána kolegovia medvede približujúce sa k obci plašili," uviedla Bocková.

Hlavným dôvodom, prečo medvede vstupujú do intravilánu obce, je podľa nej v tomto období dozrievanie plodov na ovocných stromoch, a to prevažne jabĺk.

Začiatkom júna tohto roku pri obci zásahový tím odstránil problémovú medvedicu, ktorá svojím správaním ohrozovala obyvateľov miestnej farmy a spôsobovala im škody na hospodárskych zvieratách, pripomenula Bocková.

image

Vášne okolo pohotovostí: je to ako s premnožením medveďov, emócie prevládajú nad rozumom

"Každá lokalita s výskytom medveďa hnedého potrebuje nastavenie individuálneho riešenia. V nevyhnutných prípadoch je možné odstránenie problémových jedincov, zároveň je však dôležité vykonať potrebné preventívne opatrenia," priblížila ďalej manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody.

V prípade Kľačna Štátna ochrana prírody podľa nej odporúča okrem správneho zabezpečenia odpadových nádob tiež zabezpečenie hospodárskych zvierat a ovocných stromov dostatočne silným elektrickým ohradníkom. "V okolí sa vyskytuje aj niekoľko neudržiavaných ovocných sadov, ktoré by bolo potrebné pokosiť, správne oplotiť a zozbierať úrodu," doplnila.

ŠOP v tejto súvislosti v týchto dňoch vyzýva v lokalite miestnych obyvateľov na zvýšenú opatrnosť. Zároveň podotýka, že zásahový tím situáciu monitoruje a zvažuje ďalší postup.

01 - Modified: 2024-05-02 09:36:57 - Feat.: - Title: Poslanci posunuli novelu, týkajúcu sa regulácie medveďov, do druhého čítania 02 - Modified: 2024-05-02 07:37:54 - Feat.: - Title: Poslanci pokračujú v rokovaní, deň začali diskusiou o situácii s medveďmi 03 - Modified: 2024-04-30 17:41:22 - Feat.: - Title: Poslanci sa v závere dňa venovali problematike medveďov 04 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 05 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 03:39