StoryEditor

Zvýšenie poplatkov na pohotovostiach a urgentoch je rozumný krok, tvrdí šéf INEKO

23.08.2023, 10:37
Autor:
TASRTASR

Zmena môže zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre skutočne vážne stavy, a to v prípade, ak sa ukáže, že výška poplatku bola nastavená správne a odradila neodôvodnené návštevy pacientov.

Návrh na zvýšenie poplatkov za neoprávnené zneužívanie ambulantných pohotovostí a urgentov je racionálny krok. Reflektuje na obmedzené kapacity v zdravotníctve. Má znížiť dopyt pacientov pri obmedzenej ponuke zdravotníkov. Uviedol to riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar.

"Pacienti by však k tomu mohli dostať bezplatnú možnosť sa s niekým kvalifikovaným na diaľku vopred poradiť, či je ich zdravotný stav dôvodom na návštevu pohotovosti či urgentu, alebo stačí počkať do nasledujúceho dňa a prijať dovtedy adekvátne opatrenia, aby sa nezhoršil zdravotný stav," skonštatoval.

Na každom urgente by mala podľa Zachara tiež kvalitne fungovať triáž. "Na základe vážnosti zdravotného stavu usmerní pacientov, kam a ako ďalej postupovať," priblížil. V určitých prípadoch by podľa neho mohli záchranky dostať právomoc rozhodnúť, respektíve edukovať pacientov, že ich zdravotný stav si nevyžaduje transport do nemocnice.

image

Komentár: Už prvé dva mesiace testovania nového typu záchraniek ukázali, že lekár sa k pacientovi dostane skôr než klasická sanitka

Zmena môže zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre skutočne vážne stavy, a to v prípade, ak sa ukáže, že výška poplatku bola nastavená správne a odradila neodôvodnené návštevy pacientov. "Na druhej strane tu existuje riziko, že pre niektoré sociálne slabšie skupiny obyvateľstva sa dostupnosť tohto typu zdravotnej starostlivosti môže zhoršiť pre ich obavu z toho, že nedokážu vyhodnotiť závažnosť svojho stavu a pre riziko hroziaceho vyššieho poplatku na urgente či ambulantnej pohotovostnej službe radšej zostanú doma aj v prípade stavu, ktorý by patril na APS či urgentnú nemocničnú starostlivosť," podotkol analytik.

Odporučil by preto zaviesť ochranné mechanizmy, napríklad  stanoviť ochranný horný ročný limit na priame platby pacientov, prípadne sa zamyslieť nad variabilne stúpajúcou či klesajúcou výškou poplatku v závislosti od počtu návštev.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 03 - Modified: 2024-04-09 08:27:22 - Feat.: - Title: Analýza INEKO triafa vedľa. Lekári reagujú na informácie o zárobkoch ambulancií 04 - Modified: 2024-03-26 08:49:24 - Feat.: - Title: Dolinkovej rezort vyhlásil výberové konania na ambulantné pohotovosti 05 - Modified: 2024-03-22 08:11:48 - Feat.: - Title: Analýza: Ambulantní lekári zarobili mesačne cca 4 836 eur
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 17:14