Poškodenie sýpok uprostred ruského útoku v Odeskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruské drony útočili na Odeskú oblasť, škody sú na obilných zariadeniach

23.08.2023, 08:34
23.08.2023, 14:23
Autor:
ČTKČTK

Protivzdušná obrana zostrelila deväť dronov Šáhed, ale boli zasiahnuté výrobné a prekládkové komplexy, kde vypukol požiar.

Rusko v noci na dnes zaútočilo dronmi na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny vrátane regiónu okolo rieky Dunaj, teda na dôležité miesta pre vývoz obilia. Protivzdušná obrana zostrelila deväť dronov Šáhed, avšak boli zasiahnuté výrobné a prekládkové komplexy, kde vypukol požiar, poškodené sú aj sýpky, uviedol oblastný šéf Oleh Kiper. 

Ruský dronový útok na prístav Izmajil pri Dunaji zničil 13-tisíc ton obilia, uviedol neskôr na sociálnej sieti Facebook ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov, podľa ktorého boli poľnohospodárske produkty určené pre Egypt a Rumunsko.

"Túto noc ruskí teroristi tri hodiny útočili drony na juh Odeskej oblasti. Cieľom nepriateľa je civilná infraštruktúra regiónu," napísal na platforme Telegram Kiper, podľa ktorého hasiči požiar lokalizovali okolo šiestej hodiny ráno. Úrady neevidujú žiadnych zranených civilistov.

image

Konflikt na Ukrajine neuviazol na mŕtvom bode, vyhlásil Bidenov poradca

Podľa zdroja agentúry Reuters boli hlavným terčom prístavy na Dunaji. Ukrajina využíva dva veľké prístavy na Dunaji - Izmajil a Reni. Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe v noci s odvolaním sa na ukrajinské telegramové kanály informovala o dvoch vlnách útokov bezpilotných lietadiel iránskej výroby a o explóziách v ukrajinskom riečnom prístave Izmajil a jeho okolí.

Podľa Kubrakovho úder poškodil niekoľko obilných terminálov, skladov a nákladovú infraštruktúru. "Len počas tejto noci sa vývozná kapacita prístavu znížila o 15 percent, pred tým to bol prístav Reni a tam bolo zničených 35-tisíc ton obilia," napísal.

Rusko obvinil zo systematického zacielenia na obilné sily a sklady v snahe zastaviť vývoz poľnohospodárskych produktov. "Celkovo bolo za mesiac útokov na prístavy zničených 270-tisíc ton obilia," dodal.

Ukrajinské letectvo medzitým na platforme Telegram oznámilo, že obrancom sa podarilo zničiť 11 z až 20 bezpilotných lietadiel Šáhed vyslaných Ruskom, medzi nimi deväť dronov nad Odeskou oblasťou a dva nad Záporožskou. O ostatných strojoch sa nezmienilo.

Podobné vyhlásenia účastníkov ruskej vojny na Ukrajine zvyčajne nemožno bezprostredne nezávisle overiť. Moskva sa zatiaľ nevyjadrila.

image

Ukrajinci prerazili a blížia sa k druhej slabšie bránenej línii, tvrdia experti. Z Krymu hlásia dva útoky

Rusko útočí na ukrajinské prístavy na Dunaji od polovice júla, kedy odstúpilo od takzvaných čiernomorských obilných dohôd. Tie Ukrajine brániace sa ruskej vojenskej agresii umožňovali napriek bojom vyvážať cez Čierne more obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty.

Po pozastavení dohôd sprostredkovaných Tureckom a OSN sa prístavy na Dunaji stali pre Ukrajinu hlavnou trasou pre vývoz obilia, ktoré lode prevážajú do rumunského čiernomorského prístavu Konstanca, uviedla už skôr agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-29 09:01:06 - Feat.: - Title: Velitelia sú svine, moju rotu zničili. Ukrajinci hasia problém v Donbase, Rusi využili situáciu na postup 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 11:20