StoryEditor

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša zle tepelne upraveným mäsom

20.08.2023, 13:59
Autor:
TASRTASR

Na zničenie salmonel vo vajíčkach podľa Úradu verejného zdravotníctva stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Úrad verejného zdravotníctva preto apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.

"Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová," priblížila hovorkyňa.

Na zničenie salmonel vo vajíčkach podľa Úradu verejného zdravotníctva stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia. "Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán," doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. "Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite," povedal.

Úrad tiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj či nejaví senzorické zmeny ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie. "Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke," doplnila Račková.

Dôležité je tiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. "Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín," poznamenal Úrad verejného zdravotníctva. Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje tiež na správnu manipuláciu so surovinami a jedlami aj ich správne skladovanie. "Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute," zdôraznil.

Počet prípadov salmonelózy je na Slovensku podobný ako v minulých rokoch. Tento rok zaznamenali 2379 prípadov.

01 - Modified: 2024-12-16 08:34:10 - Feat.: - Title: Známeho moderátora zabila ťažká choroba. Na lôžku sa trápil sa 02 - Modified: 2024-12-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Miriam Latečková: Príroda má liek na všetko, tak prečo to nevyužiť 03 - Modified: 2024-12-09 09:51:54 - Feat.: - Title: FOTO Svetovo úspešná modelka bojuje s rakovinou. Kráska brázdila móla pre najluxusnejšie značky 04 - Modified: 2024-11-20 10:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Dnes oslavujeme Medzinárodný deň bez fajčenia. Čo o ňom viete? 05 - Modified: 2024-11-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Rakovina prsníka sa týka čoraz mladších žien. Každý rok pribudne tritisíc nových prípadov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
15. január 2025 12:34