StoryEditor

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša zle tepelne upraveným mäsom

20.08.2023, 13:59
Autor:
TASRTASR

Na zničenie salmonel vo vajíčkach podľa Úradu verejného zdravotníctva stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Úrad verejného zdravotníctva preto apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.

"Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová," priblížila hovorkyňa.

Na zničenie salmonel vo vajíčkach podľa Úradu verejného zdravotníctva stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia. "Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán," doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. "Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite," povedal.

Úrad tiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj či nejaví senzorické zmeny ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie. "Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke," doplnila Račková.

Dôležité je tiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. "Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín," poznamenal Úrad verejného zdravotníctva. Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje tiež na správnu manipuláciu so surovinami a jedlami aj ich správne skladovanie. "Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute," zdôraznil.

Počet prípadov salmonelózy je na Slovensku podobný ako v minulých rokoch. Tento rok zaznamenali 2379 prípadov.

01 - Modified: 2024-05-13 13:50:03 - Feat.: - Title: V súvislosti s čiernym kašľom zomreli v Česku ďalší dvaja seniori, nakazené sú tisíce ľudí 02 - Modified: 2024-05-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila 03 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 04 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 08:01