FOTO: REUTERS
StoryEditor

Búrka Hilary sa posúva k mexickému pobrežiu. Záplavy môžu byť katastrofálne

19.08.2023, 17:41
Autor:
ČTKČTK

Búrka Hilary v piatok rýchlo zosilnela na hurikán štvrtej kategórie z piatich a rovnakú silu si zachovala aj dnes.

Búrka Hilary prinesie v najbližších dňoch na západ Mexika a Spojených štátov záplavy, ktoré môžu byť v niektorých oblastiach až katastrofálne, varovali dnes meteorológovia amerického Národného strediska pre hurikány.

Zasiahne Los Angeles

Odhadujú, že Hilary udrie na Kalifornský polostrov v noci na nedeľu, a potom sa bude postupovať ďalej na sever. Ako prvý hurikán za posledných 84 rokov potom zrejme zasiahne aj južnú Kaliforniu. Na silné lejaky sa pripravuje aj inak suché veľkomesto Los Angeles a púštne oblasti juhozápadu USA, píše agentúra AP.

"V pondelok sú pravdepodobné katastrofické a život ohrozujúce povodne v Baja California a na juhozápade Spojených štátov. Víchor dosahujúci silu hurikánu sa očakáva počas dnešného večera a nedeľného rána pozdĺž západne-centrálneho pobrežia Kalifornského polostrova," píše sa vo varovaní.

Búrka Hilary v piatok rýchlo zosilnela na hurikán štvrtej kategórie z piatich a rovnakú silu si zachovala aj dnes. V noci na dnešok maximálny vietor sprevádzajúci búrku o niečo málo spomalil z 230 na 215 kilometrov za hodinu. Búrka sa okolo 15:00 SELČ nachádzala zhruba 390 kilometrov juhozápadne od južného cípu Kalifornského polostrova a rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu mieri na sever. Očakáva sa však, že postup zrýchli.

image

Tropická búrka Hilary sa pri tichomorskom pobreží Mexika zmenila na hurikán

Podľa posledných predpovedí by mala búrka dosiahnuť pevninu v riedko osídlenej oblasti Kalifornského polostrova v mieste vzdialenom asi 330 kilometrovjužne od tichomorského prístavného mesta Ensenada. Pokiaľ si udrží severný smer, panujú obavy, že zaplavia takmer dvojmiliónové mesto Tijuana na mexicko-amerických hraniciach, kde je mnoho domov vystavaných na strmých svahoch.

Americké úrady varovali, že by búrka mohla do Kalifornie a na juh Nevady priniesť zrážky až 15 centimetrov, ojedinele až 25 centimetrov.

Príprava na povodne

"Dva až tri palce zrážok sú v tomto ročnom období pre Kaliforniu neslýchané," uviedla odborníčka na hurikány Kristen Corbosierová z univerzity v meste Albany v štáte New York. "Také množstvo, ktoré teraz pravdepodobne spadne za šesť až 12 hodín, pripadá na celé leto a jeseň," dodala.

Varovanie návštevníkom vydali Národný park Joshua Tree a Národná rezervácia Mojave. Mestá v celom regióne poskytli obyvateľom vrecia s pieskom a odložené sú niektoré nedeľné športové zápasy.

Úrady v Los Angeles vyzvali ľudí bez domova, ktorí často žijú v inokedy vyschnutých korytoch riek, aby vyhľadali prístrešie. Pre potrebné zaisťujú jedlo a nocľah. Spoločnosť SpaceX odložila plánovaný štart rakety nesúci satelity do vesmíru zo základne na kalifornskom pobreží. Obáva sa totiž, že počasie by mohlo sťažiť vyzdvihnutie nosného stupňa z Tichého oceánu.

Región by podľa agentúry AP mohol čeliť dažďom, ktoré sa vyskytnú raz za storočie. Nevada, jedno z najsuchších miest v Spojených štátoch, v takom prípade zrejme prekoná svoj doterajší zrážkový rekord, domnievajú sa odborníci.

01 - Modified: 2024-03-19 06:04:37 - Feat.: - Title: Tropická cyklóna v Austrálii odrezala od zvyšku krajiny zhruba 700 obyvateľov 02 - Modified: 2024-03-15 05:56:44 - Feat.: - Title: Tri štáty USA zasiahli masívne tornáda. Hlásia troch mŕtvych a mnoho zranených 03 - Modified: 2024-03-09 13:37:44 - Feat.: - Title: Dubajom sa prehnala búrka, pre intenzívne zrážky meškali lety 04 - Modified: 2024-02-23 12:52:05 - Feat.: - Title: Vietor strhol vo švédskom Göteborgu strechu vlakovej stanice, obmedzil dopravu 05 - Modified: 2024-01-26 09:53:56 - Feat.: - Title: V austrálskom Queenslande vyčíňa búrka, bez elektriny sú desaťtisíce ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 01:01